Nieuwbakken foodies: 6 culinaire adressen om te ontdekken in Antwerpen

In Antwerpen mijden heel wat jonge horecaondernemers de dure straten om neer te strijken in opkomende buurten. Knack Weekend selecteerde nieuwe en gezonde hotspots.

CRONOPIO

Nieuwbakken foodies: 6 culinaire adressen om te ontdekken in Antwerpen
© Michel Vaerewijck

Cronopio is een boekhandel en een plek om koffie of wijn te drinken met gebak, een portie kaas en olijven. Eigenares Ine Schepmans komt uit het boekenvak. Het sluimerde in haar achterhoofd om ooit een eigen winkel te openen en zij greep haar kans toen zij op een mooie, lege ruimte in een bijzonder gebouw viel.

De boekenwinkel met de gepersonaliseerde collectie nieuwe en wat oudere boeken past helemaal bij de late art-decostijl van het Sint-Lievenscollege. Je vindt er Nederlands- en Engelstalig leesvoer, maar ook Spaanse en Zuid-Amerikaanse literatuur, non-fictie, filosofie, economie, geschiedenis, politiek en zelfs mooi uitgegeven kinderboeken. Ine Schepmans geeft graag uitleg bij haar vergeten parels.

Kasteelpleinstraat 21, 2000 Antwerpen, info@cronopio.be

BAR VERT

Nieuwbakken foodies: 6 culinaire adressen om te ontdekken in Antwerpen
© Michel Vaerewijck

In een boeiende woonwijk in de buurt van het voormalig Militair Hospitaal namen Marie-Charlot en Nanouk een kruidenierswinkel over en veranderden de zaak in een sappenbar, die spontaan evolueerde naar een geliefd lunchrestaurant. Je kunt er genieten van salades, soep, enchilada’s, curry van geroosterde aubergine of flatbread met humus en makreel. In de namiddag is er gebak van Carolien Huffnagel van Baked.

De plaatsen aan het raam zijn geliefd en voor meer intimiteit is er ruimte op de mezzanine. In de zomer drink je koffie of een aperitief in de zon op het straatterras. Bar Vert is open van 10.30 tot 18 uur. Zondag is de brunch geliefd en blijft de zaak een uurtje langer open.

Helenalei 2, 2018 Antwerpen, 03 297 41 88, facebook.com/lunchbarvert

BLACK SMOKE

Nieuwbakken foodies: 6 culinaire adressen om te ontdekken in Antwerpen
© Daniel Geeraerts

In het oude gebouw van Stadsbrouwerij De Koninck is Black Smoke een laatkomer. Het in november geopende BBQ-restaurant met rooftopbar is een realisatie van twee Nederlanders : horecaondernemer Kasper Stuart en grillmaster en wereldkampioen BBQ Jord Althuizer. In Black Smoke eet je in een door buislampen verlichte ruimte, waar voorheen de gistingsketels van de brouwerij stonden. Er is een zwarte keuken met een muur van opgestapelde houtblokken en er is een chef’s table.

Het materiaal waarmee gerookt en gegrild wordt, heeft een vooroorlogse look en past bij het decor. In Black Smoke draait alles rond low & slow BBQ, waarbij de smaken van langzaam op lage temperatuur bereide BBQ- en grillgerechten worden beïnvloed door het gebruik van specifieke houtsoorten en specerijencombinaties.

Boomgaardstraat 4, 2018 Antwerpen, www.blacksmoke.be

DIVERS

Nieuwbakken foodies: 6 culinaire adressen om te ontdekken in Antwerpen
© Michel Vaerewijck

Esther Andries opende een half jaar geleden Divers, een gezonde culinaire hotspot aan het trendy Zuid. Zij wisselde haar drukke baan als junior marketingmanager bij Lunch Garden voor het hippe vitaminestation. De glazen voorgevel zorgt voor veel licht. Er zijn muurbanken met vrolijk gekleurde kussens en er zijn ronde tafeltjes die aan de muur zijn vastgeschroefd.

Hier kom je voor puur eten, om ter plekke op te eten of om af te halen. Er zijn detoxsoepen en smoothies waarbij de melk wordt vervangen door kokosmelk of amandelmelk. Of kies voor koudgeperste sappen. Zelfs de zoetigheden zijn gezond.

De dag begint om 8 uur met een kom açai of een ontbijtgerecht met chiazaad, gojibessen en vers fruit. Bereid zonder geraffineerde suikers en gluten- of lactosevrij indien gewenst.

Volkstraat 9, 2000 Antwerpen, 03 344 17 37

WALVIS

Voor ontbijt, een lichte en gezonde dagverse lunch of koffie in de populaire wijk Zurenborg is er sinds juni vorig jaar Walvis. De transparante, eclectisch ingerichte zaak werd geopend door de partners Michiel, Lore en Kenny. Het triumviraat kan bogen op horeca-ervaring.

De zaak opent om tien uur ’s ochtends en sluit om elf uur ’s avonds. De hele dag door is er een toestroom van uiteenlopende klanten, zoals jonge moeders met baby’s in de namiddag. Voor warme dagen wacht het zonneterras in de straat. De twee vrouwelijke koks houden van afwisseling: van champignontaart over egg benedict tot burrata met linzensalade.

Nieuwbakken foodies: 6 culinaire adressen om te ontdekken in Antwerpen
© Michel Vaerewijck

Walvisstraat 1, 2018 Antwerpen, 03/289 33 22, facebook.com/walvisantwerpen

THE BAKERY

Nieuwbakken foodies: 6 culinaire adressen om te ontdekken in Antwerpen
© Michel Vaerewijck

Deze artisanale bakkerij is de laatste nieuwkomer in het herbestemmingsproject van de oude gebouwen van stadsbrouwerij De Koninck. De site brengt culinaire ambachtslieden bijeen, zoals chocoladebewerker Jitsk Heyninck, affineur of kaasrijper Van Tricht (Only Cheese) en beenhouwerij De Laet & Van Haver (The Butcher’s Store).

In het gedeeltelijk zichtbare atelier van de bakkerij staat de 25-jarige Kenney Van Hoorick. Hij leerde het vak bij vermaarde bakkers, zoals Yves Guns, Toon De Klerck en Julien Burlat van Domestic.

Door het trage rijpingsproces van het brooddeeg is de smaak meer uitgesproken en de korst knapperig. Bovendien heeft het zuurdesembrood een langere houdbaarheid en bevordert het de spijsvertering.

In de winkel zijn de schappen gevuld met boerenbrood, roggebrood met desem, volkorenbrood en Tyroler. In de vitrine pronkt klassiek gebak, zoals eclair.

Boomgaardstraat 1, 2018 Antwerpen, 03 230 12 01

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content