Nieuw voedingsmodel focust op drang om (te) veel te eten

© Getty Images/iStockphoto

Twee toonaangevende Australische onderzoekers pleiten voor een andere benadering om de impact van voeding op onze gezondheid te meten. “De huidige benadering volstaat niet om obesitas en aanverwante gezondheidsproblemen aan te pakken.”

“De traditionele benadering is niet geschikt om de huidige generatie ziektes die gelinkt worden aan voeding op te lossen”, klinkt het bij de Australische voedingsdeskundigen David Raubenheimer en Stephen Simpson. “Deze ziektes worden met name veroorzaakt door overmatig voedselgebruik, de gretigheid naar voedsel met bepaalde smaken, en de marketingtrucs van de verpakte voedselindustrie die mensen in de richting van dat soort voedsel duwen”, zeggen de wetenschappers.

Focus verleggen

“De conventionele manier van denken die vet demoniseert en koolhydraten of suiker rechtstreeks als oorzaak van de obesitasepidemie aanwijst, heeft zijn beste tijd gehad”, zegt Stephen Simpson van de universiteit van Sydney. “Ons model laat toe om na te denken over een evenwicht in het menselijke dieet. Het is een instrument om het complexe voedingsprobleem terug in balans te brengen”, zegt Simpson.

“De conventionele manier van denken die vet demoniseert en koolhydraten of suiker rechtstreeks als oorzaak van de obesitasepidemie aanwijst, heeft zijn beste tijd gehad”

Met hun model, dat ze ‘nutritionele geometrie’ noemen en het hoogtepunt is van twintig jaar wetenschappelijk onderzoek over voeding, kunnen de onderzoekers meer rekening houden met een mix van voedingsstoffen en andere elementen die de gezondheid beïnvloeden. Het model focust veel minder op één enkele geïsoleerde voedingsstof zoals vetten of koolhydraten dan dat in het verleden meer het geval was.

Obesitasepidemie

“Onze benadering laat veel meer toe om voedsel, maaltijden, diëten en dieetpatronen als geheel te bekijken en zo te ontdekken hoe ze de gezondheid van mensen beïnvloeden en ziektes veroorzaken”, zegt medeauteur David Raubenheimer.

Volgens de wetenschappers zal deze benadering gezondheidswerkers, diëtisten en onderzoekers beter helpen om met de problematiek rond obesitas om te gaan. (IPS/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content