Nieuw kookboek ‘Aroy Aroy’: De Thaise keuken door de ogen van chef Jason Blanckaert

Thai Pumpkin Curry © Michael Blanckaert

In zijn eerste kookboek gaat ‘Flemish Foodie’ Jason Blanckaert, chef van het Gentse restaurant J.E.F., samen met zijn broer Michael de Thaise toer op. Een lekker avontuur.

In zijn eerste kookboek gaat chef en ‘Flemish Foodie’ Jason Blanckaert van het Gentse restaurant J.E.F. samen met zijn broer Michael de Thaise toer op. Het boek heeft zijn naam alvast niet gestolen: ‘Aroy Aroy’, het Thaise woord voor ‘lekker’, maar dan in het kwadraat.

De Thaise keuken behoort tot de een van de meest populaire ter wereld, zoveel is duidelijk. Ze is verrukkelijk, divers, licht, lekker aromatisch, verfijnd, vol subtiele smaken en kleuren. Een keuken waar verse ingrediënten een must zijn.

Leken die eens écht Thais willen tafelen, krijgen er ook een lesje nieuwe culinaire traditie bij. Want voorgerechten, in de zuivere zin van het woord, tref je er zelden of nooit. Individuele borden evenmin, zo maakt het boek nog eens duidelijk. In Thailand eet iedereen van alle schotels die op tafel staan. En wat er op tafel verschijnt is doorgaans een mooie combinatie van verschillende gerechten: denk viscurry, vlees, groenten, noedels en soep.

Dat is ook wat je in ‘Aroy Aroy’ voorgeschoteld krijgt: een bonte mengeling van smakelijke, niet te moeilijke en geïllustreerde recepten recht uit het land van de eeuwige glimlach. Jason Blanckaert geeft er niet enkel zijn signatuur aan, hij vond in de recepten ook inspiratie om aan een aantal Vlaamse klassiekers een authentieke Thaise toets te geven, zoals de Tom Yum ossenstaartsoep en asperges à la flamande ‘Thai style’. ‘ De Thaise keuken bekeken door een andere bril dus, maar met respect voor traditie.

Jason en Michael Blanckaert
Jason en Michael Blanckaert© Blanckaert

Het introgedeelte maakt je verder wegwijs in de kruiden, specerijen, smaakmakers, rijst, keukengerei, en wat je best in de voorraadkast stalt alvorens aan de slag te gaan. Altijd handig. Ook leuk: de begeleidende Belgische bieren bij tal van gerechten, zorgvuldig geselecteerd door het duo.

Michael woonde zeven jaar in Thailand, miste zowat alles waar deze exotische keuken voor staat toen hij terug naar België keerde, legde het culinaire project op tafel en haalde er broer Jason bij. Een goeie zet, want het culinaire avontuur in boekformaat mag er zeker wezen. (DB)

Ter ere van het boek openden de broers Blanckaert onlangs het Thais pop-up restaurant ‘Aroy Aroy’. Open tot half december, van woensdag tem zaterdag, telkens vanaf 19u. Op reservatie. Menu -met aangepaste bieren- dat wekelijks verandert.

Groene curry met varkensvlees

– klaar in twintig minuten –

Nieuw kookboek 'Aroy Aroy': De Thaise keuken door de ogen van chef Jason Blanckaert
© Blanckaert

Ingrediënten

400 g kotelet · 50 g groene curry · 6 Thaise aubergine (mediumformaat) · 20 kleine Thaise aubergine · 12 g zoete Thaise basilicum · 6 kaffirlimoenblaadjes · 400 g kokosmelk · 10 g vissaus · 30 g zonnebloemolie

Bereiding

Doe de olie in de warme wok. Stoof de curry kort aan. Voeg het vlees toe en bak aan, zonder de curry te verbranden. Blus met kokosmelk. Snij de aubergine in 4 gelijke stukken en voeg toe,samen met de andere groenten. Laat sudderen tot de aubergine gaar is. Voeg op het laatst de basilicum toe.

Aroy Aroy – Twee broers koken Thais, door Michael en Jason Blanckaert, uit bij Uitgeverij Luster, 27,50 euro.

Nieuw kookboek 'Aroy Aroy': De Thaise keuken door de ogen van chef Jason Blanckaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content