Met deze trucjes hou je je eten langer vers
(EK)
Als je genoeg hebt aan één broodje met gerookte zalm, kan je de rest van het geopende pak in een bakje met melk leggen. Deksel erop en de vis blijft nog een aantal dagen langer goed. Deze truc werkt ook bij Sint-Jacobsvruchten.
Een heel bakje verse basilicum gekocht terwijl je maar een paar blaadjes nodig had? Tenzij je de rest van de week zuiders gaat koken, kan je wat overblijft best verdelen over een aantal ijsblokvormen en die volschenken met olijfolie. Als je weken later klaar bent om ze te gebruiken, haal je een blokje uit de vriezer en doe je het bij de rest van je gerecht in de pan.
Hetzelfde probleem met munt? Dan hebben we ook ongeveer dezelfde oplossing, maar dan niet met olie. Leg de overgebleven munt in ijsblokjesvormen en vul aan met water. De volgende keer dat je een cocktail- of limonadefeestje geeft, ben je verzekerd van de origineelste ijsblokjes. Werkt ook met bessen, stukjes citroen en druiven.
Rauw vlees over? Smeer het in met een laagje olijfolie. Dat beschermlaagje zorgt ervoor dat je het nog een aantal dagen kan bewaren in koelkast zonder dat de kleur verandert.
Heel mooi, die tentoongestelde glazen weckpotten met pasta, bloem of kruiden in. Het enige probleem: voedsel wordt sneller slecht als er licht aan kan en dat is helaas het geval wanneer je verpakking doorschijnend is. Hoewel je er niet meteen ziek van zal worden, zullen je pasta, rijst of kruiden sneller muf smaken. Tijd voor een andere bewaartrend?
Als jij zo iemand bent die af en toe de moeite doet om zelf koekjes te bakken, dan wil je ook dat ze een tijdje lekker blijven, zodat je er ten volle van kan genieten. De truc: je batch koekjes in een luchtdichte doos steken en erbovenop een snee brood leggen. Die zal al het vocht absorberen, waardoor jouw koekjes lekker knapperig en vers blijven.
Wie kent het niet: sjalotten, uien en look die je een weekje uit het oog vergeten bent, blijken plots heuse planten geworden te zijn. Probeer ze eens te bewaren in een papieren zak waarin je met een perforator enkele gaatjes in maakt. Wedden dat ze stukken langer goed blijven?
Heb je maar een halve paprika nodig in een bepaald gerecht en kan je echt geen dubbele portie maken om in te vriezen? Was die paprika dan niet voor je hem snijdt. De ongewassen helft droogt eenmaal terug in de koelkast minder snel uit en blijft dus langer knapperig. Vergeet uiteraard die andere helft nu wel niet af te spoelen!
Zomer betekent ijsjes, zelfs al kunnen we niet echt spreken van zomerse temperaturen. Hoe fanatiek we ook zijn in dat standpunt, een hele pot roomijs naar binnen lepelen in één keer, is toch te veel van het goede. Om te voorkomen dat er zich kristallen vormen in een geopende pot en je ijs minder smeuïg wordt, leg je best een velletje plastiekfolie rechtstreeks op het ijs vooraleer je het deksel er terug op zet. Werkt voor eeuwig! (Of tot de pot op is.) (Wat meestal dus niet zo eeuwig is.)
Krijgen jouw bananen te snel naar jouw zin bruine plekjes? Wikkel dan eens wat vershoudfolie over hun steeltje. Je tros doet er gemakkelijk een week langer over om te veranderen in “weer tijd om bananenbrood te bakken”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier