Uit een onderzoek bij 14.000 bakliefhebbers door Maïzena blijkt dat het ultieme favoriete streekgebak van de Belg de Oost-Vlaamse Mattentaart is. De Mattentaart staat ook op kop in Vlaanderen, daar waar in Wallonië de voorkeur uitgaat naar de wereldbekende Luikse Wafel. De enquête riep een winnaar uit in elke provincie van België.

Per provincie

Elke deelnemer kon per provincie kiezen voor zijn of haar favoriete streekgebak. In Antwerpen haalden de Antwerpse Handjes het met verve van de Lierse Vlaaikes, terwijl de Limburgse Miserable maar nipt won van de Speculaas. Het favoriete recept van de West-Vlamingen zijn de Lukken (harde boterwafeltjes) en niet de lokale Klaaskoeken.

In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant haalden respectievelijk de Mattentaart en Kaastaart het van de Aalsterse Vlaai en de Begijnenkoek. De ultieme favoriet uit heel Vlaanderen bleek de Mattentaart te zijn.

Luikse Wafel favoriet in Wallonië

In Wallonië is de Luikse Wafel koning, meteen ook het favoriete recept van de Luikenaar. Luik zet de rijsttaart op de tweede plaats. De provincies Henegouwen, Namen, Waals-Brabant en Luxemburg zetten respectievelijk de Baulus, Baisers de Namur, Appeltaart en de Rouyot Gaumais op de eerste plaats. De tweede plaats gaat voor deze provincies naar de Mastelles, de Dinantse koek, de Suikertaart en Kaneelkoeken.

Het luchtigste bakboek

"Deze enquête laat duidelijk zien dat wij Belgen nog altijd van onze klassiekers houden", zegt Annelies Vanderheyden, Brand Manager Maïzena. "Het leuke is dat deze recepten echt niet zo moeilijk zijn: iedereen kan bijvoorbeeld een appeltaart bakken."

Maïzena liet bovendien ook onderzoek uitvoeren onder de leden van de online community Solo Open Kitchen en de leden van Yunomi. Vier weken lang kon er gestemd worden op twintig iconische streekrecepten voor gebak uit de tien Belgische provincies.

Uit de stemmen werden de tien favoriete recepten opgenomen in 'Het luchtigste bakboek' van Maïzena. Elk streekgebak wordt er in zijn luchtigste vorm voorgesteld, waarbij het ingrediënt witte bloem deels vervangen werd door Maïzena plus. (RDM)

Uit een onderzoek bij 14.000 bakliefhebbers door Maïzena blijkt dat het ultieme favoriete streekgebak van de Belg de Oost-Vlaamse Mattentaart is. De Mattentaart staat ook op kop in Vlaanderen, daar waar in Wallonië de voorkeur uitgaat naar de wereldbekende Luikse Wafel. De enquête riep een winnaar uit in elke provincie van België. Per provincie Elke deelnemer kon per provincie kiezen voor zijn of haar favoriete streekgebak. In Antwerpen haalden de Antwerpse Handjes het met verve van de Lierse Vlaaikes, terwijl de Limburgse Miserable maar nipt won van de Speculaas. Het favoriete recept van de West-Vlamingen zijn de Lukken (harde boterwafeltjes) en niet de lokale Klaaskoeken. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant haalden respectievelijk de Mattentaart en Kaastaart het van de Aalsterse Vlaai en de Begijnenkoek. De ultieme favoriet uit heel Vlaanderen bleek de Mattentaart te zijn. Luikse Wafel favoriet in WalloniëIn Wallonië is de Luikse Wafel koning, meteen ook het favoriete recept van de Luikenaar. Luik zet de rijsttaart op de tweede plaats. De provincies Henegouwen, Namen, Waals-Brabant en Luxemburg zetten respectievelijk de Baulus, Baisers de Namur, Appeltaart en de Rouyot Gaumais op de eerste plaats. De tweede plaats gaat voor deze provincies naar de Mastelles, de Dinantse koek, de Suikertaart en Kaneelkoeken. Het luchtigste bakboek "Deze enquête laat duidelijk zien dat wij Belgen nog altijd van onze klassiekers houden", zegt Annelies Vanderheyden, Brand Manager Maïzena. "Het leuke is dat deze recepten echt niet zo moeilijk zijn: iedereen kan bijvoorbeeld een appeltaart bakken." Maïzena liet bovendien ook onderzoek uitvoeren onder de leden van de online community Solo Open Kitchen en de leden van Yunomi. Vier weken lang kon er gestemd worden op twintig iconische streekrecepten voor gebak uit de tien Belgische provincies. Uit de stemmen werden de tien favoriete recepten opgenomen in 'Het luchtigste bakboek' van Maïzena. Elk streekgebak wordt er in zijn luchtigste vorm voorgesteld, waarbij het ingrediënt witte bloem deels vervangen werd door Maïzena plus. (RDM)