Kunst & Streekproducten: Een harmonieus Amelands recept

Na een tocht over de Waddenzee naar het eiland Ameland belandt u in een compleet andere wereld, met streekproducten en een snuifje kunst als troeven tijdens uw ontdekkingstocht.

Na een tocht met de veerboot vanuit het Friese Holwerd naar Ameland over de Waddenzee belandt u in een compleet andere wereld. Het waddeneiland Ameland bezit prachtige stranden, bossen en duinen en pittoreske dorpjes waar het verleden voortleeft. Ook niet te versmaden: de lekkere en eerlijke streekproducten, op een ambachtelijke en duurzame manier bereid.

In 2000 bedachten enkele lokale ondernemers het plan om de natuurlijke producten van eigen bodem te promoten. Anton Nagtegaal met zijn aardappelen geteeld in de Amelander zandgrond (anders dan bij ons); Douwe Borsch met zijn geiten; Jan Kienstra als imker met zijn bijen; en Simon Kanger met zijn kaas. Het waren meteen de eerste ondernemers die hun producten onder de vlag van het ‘Waddengoud’ uitbrachten. Het label staat garant voor producten die in het waddengebied geproduceerd worden en aan diensten die er geleverd worden.

Intussen is het lijstje met authentieke producten die voldoen aan de specifieke smaakkenmerken, flink aangedikt. Van de streekgebonden mosterd, het Amelander bier en roggebrood tot het Texelse lamsvlees. Het is telkens opnieuw ‘goudeerlijk genieten’, zoals het keurmerk garandeert. Uniek aan de smaak is de zilte toets die het gros van de producten meekrijgen. Denk aan de lammeren die op een zoute weide worden grootgebracht en grazen van zeegewassen als zeekraal en zeeweegbree. Om dezelfde redenen krijgen ook kaas en melk een verfijnde smaak.

Ameland zelf laat zich het best op een gezapig tempo ontdekken. Uiteraard kan dat per tweewieler om er ten volle te genieten van de landschappen. Doorgewinterde fietsers die de pure smaken van het eiland willen ontdekken en erbovenop de proef op de som willen nemen, kunnen een bezoekje brengen bij de lokale producenten.

In november verandert Ameland in één grote expositieruimte. Tijdens Kunstmaand November, het culturele hoogtpunt, tonen zowat 70 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun schilderijen, beelden, keramiek, foto- en glaswerken met op de achtergrond het Amelander landschap. Naast kunst vormt dit jaar ook poëzie een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse evenement. Ook bezoekers kunnen tijdens workshops hun dichterlijke gevoelens ten gehore geven.

Met als thema ‘Terug naar de kust’ ligt de nadruk deze keer op de contouren van het eiland. Enkele artiesten zorgen voor de muzikale omlijsting. De exposities van de Kunstmaand worden tentoongesteld in kerken, galeries, restaurants, musea, hotels en het gemeentehuis. Heerlijk dwalen over het eiland gaat vanaf 1 november gepaard met een snuifje obligate kunst.

Praktisch

Meer over Amelandse produkten; info over Kunstmaand November.

Recepten uit Nederland, klik hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content