Kan je proeven met je oren?

© Getty Images/iStockphoto

Spoiler alert: ja. Meer zelfs: we doen het de hele tijd.

Je weet al dat een maaltijd die er lekker uitziet, heerlijk ruikt en aangenaam is qua textuur, waarschijnlijk ook lekker zal smaken. Al je zintuigen werken samen om je eetervaring te vormen, behalve je gehoor. Of zo lijkt het toch, want je oren spelen wel degelijk een belangrijke rol in je smaakbeleving.

Geluid kan dan wel geen smaak creëren die er niet is, maar het kan wel bepaalde smaken sterker doen uitkomen. Onbewust associëren we namelijk bepaalde tonen met bepaalde smaken. Onderzoekers gaven testpersonen een snoepje en vroegen hen de smaak te beoordelen, terwijl ze ook naar muziek luisterden. De proefpersonen die lage tonen hoorden, beoordeelden de zoetigheid veel bitterder dan wie naar hoge tonen luisterde.

Hoe een snack of drankje ook smaakt, jouw indruk is altijd een samenstelling van wat je verschillende zintuigen ervan maken.

Hoge tonen brengen zoet en zuur naar boven, terwijl lage tonen hetzelfde doen met bitter en umami. Ook het volume van omgevingsgeluid verandert hoe je iets proeft: hoe luider, hoe gevoeliger je wordt voor umami.

Alles verbonden

We weten dus al dat onze oren smaken beïnvloeden, maar over het waarom erachter is nog onenigheid. Er zijn wel enkele suggesties: sommige onderzoekers stellen dat een kind dat zoet eten krijgt en een volwassene die een hoge noot zingt, dezelfde bewegingen maken met hun tong. Anderen beweren dat de relatie tussen smaken en geluiden eerder cultureel bepaald is, gebaseerd op woorden die gebruikt worden om zowel zintuiglijke insdrukken als voedsel te beschrijven: de hoek van een tafel kan er scherp uitzien en aanvoelen, maar cheddar kan dat ook.

Hoe een snack of drankje dus ook smaakt, jouw indruk is altijd een samenstelling van wat je verschillende zintuigen ervan maken. (EK)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content