Juwelenontwerpster slaat aan het pruttelen: ‘Drink eens een kopje bouillon in plaats van koffie’

© Diane Hendrikx

Karin Nuñez De Fleurquin werkte jarenlang als juwelenontwerpster. Terwijl ze aan haar werkbank metaal zat te kloppen, stond er steevast een pot bouillon op het vuur te pruttelen.

Bouillon is oervoedsel dat instant gezelligheid oproept. Wie ziek is, krijgt al generaties lang een kopje bouillon te drinken om aan te sterken. Maar ook voor culinaire toepassingen als sauzen, soepen of stoofpotjes is een zelfgetrokken bouillon een onmisbaar element. En sinds de Hemsley-zussen in hun eerste kookboek de lof zongen van zelfgetrokken bouillon van runderbotten – zacht voor de maag, goed voor de huid, vol gezonde mineralen – is het een go to-snack voor gezonde eters en sporters.

Ik gooi niet graag iets weg. Restjes verwerken in een bouillon gaf me thuis altijd een gelukzalig gevoel

In haar bouillonbar Caldo – eerst op de Antwerpse PAKT-site, na vier maanden verhuisd naar museumcafé Pixel – maakt Karin nu grote potten bouillon die je kunt meenemen naar huis of ter plaatse of on the go kunt drinken.

Koffie 2.0

‘Drink eens een koffie minder en neem in plaats daarvan een kopje bouillon’, raadt Karin ons aan. ‘Je zult merken dat het heel heilzaam is.’ Door de botten van kippen of runderen heel zacht en lang te laten pruttelen komen er aminozuren, collageen, mineralen en vitaminen vrij. ‘Met mijn juwelen maak ik mensen langs buiten mooier en met mijn bouillon doe ik iets goeds voor hun binnenkant.’

Uittesten?Hier vind je het recept van Karins kippenbouillon.

‘Ik gooi niet graag iets weg. Restjes verwerken in een bouillon gaf me thuis altijd een gelukzalig gevoel. Ik raad klanten aan om, wanneer ze een gebraden kip maken, het karkas bij te houden en samen met hun groenterestjes op het vuur te zetten. Je kunt ook alles opsparen in je diepvries en pas op het vuur zetten als je genoeg hebt om een grote pot te maken. Een traag sudderende bouillon is het perfecte antidotum voor onze gejaagde levens.’ Karin maakt zelf bouillon van kip en rund, maar heeft ook een vegan bouillon op basis van groenten en zeewier.

Caldo, Pixel Café

Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen

0485 59 99 41

caldo.be

Partner Content