Je bent wat je eet: dankzij deze tips verklein je je ecologische voetafdruk
De keuzes die we maken over wat we eten, hebben een belangrijke ecologische impact. Toch is het zelfs voor mensen die hier bewust mee omgaan niet altijd even eenvoudig om de juiste beslissingen te maken. Wij zetten je graag op weg met enkele invalshoeken.
Plan je inkopen
Alles begint met bewust inkopen doen. Kijk eerst naar wat je nog in huis hebt. Het probleem in Vlaanderen is het grote aantal tweeverdieners dat slechts één keer per week een voet binnen zet in de supermarkt, waar ze dan ondoordacht al hun inkopen voor de rest van de week willen doen. Laat je niet vangen door promoties en te grote verpakkingen, koop enkel wat je echt nodig hebt. Het maken van een weekmenu kan daarbij helpen.
Koop biologisch, lokaal en seizoensgebonden
Kies daar waar mogelijk voor biologisch geteelde groenten en fruit, zo steun je boeren die met respect voor het leefmilieu werken. Zo gebruiken bioboeren bijvoorbeeld geen pesticiden, die bijgevolg dus niet op je eten terechtkomen.
Probeer ook seizoensgebonden producten te kopen. Niet alleen smaken deze groenten en fruit veel beter, zo weet je ook dat ze niet de halve wereld hebben afgereisd vooraleer ze op je bord zijn beland. Op het prijsetiket vind je bijna altijd het land van herkomst.
Vermijd verpakkingen
Naast het kweken van het voedsel, zorgt ook de verpakking voor een milieu-impact. Stel jezelf de vraag of je echt wel individueel verpakte porties nodig hebt en of je je verse groeten of fruit nog in een apart zakje moet doen. Veel groenten en fruit hebben uit zichzelf al een natuurlijke verpakking.
Je kan natuurlijk ook altijd zelf je herbruikbare dozen, potjes of verpakkingen meenemen als je naar de (super)markt gaat. Ook zijn er steeds meer verpakkingsvrije winkels zoals bijvoorbeeld Robuust in Antwerpen of Ohne in Gent, waar je eten in bulk kan kopen.
Bewaar op de juiste manier
Het is ook belangrijk om voedsel op de juiste manier te bewaren. Sommige fruit- en groentensoorten hou je best buiten de koelkast, denk maar aan bananen, kiwi en avocado. Op het internet vind je heel wat lijstjes met wat wel en niet in de koelkast kan.
Heb je toch nog een halve ui of komkommer over? Pak ze in met de herbruikbare Bee-Wrap, gemaakt van bijenwas.
Werk met overschotjes
Als er dan toch overschotjes ontstaan, verwerk ze op een creatieve manier in een gerecht. Heb je te veel ingrediënten gekocht? Kook en bak ze alvast, dan kan je ze langer in de koelkast bewaren. Fruit dat bijna overrijp is, kan je trouwens ook nog perfect verwerken in een heerlijke smoothie.
Er zijn nu zelfs enkele restaurants zoals bijvoorbeeld Instock in Amsterdam of Rekub in Antwerpen, die voor hun dagmenu’s uitsluitend met overschotjes werken.
Meer tips of inspiratie over duurzaam en ecologisch leven vind je op Ecolifestyle.be p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier