Hollandse Nieuwe laat op zich wachten

Omdat het vetgehalte nog niet helemaal top is, wordt de start van het haringseizoen met een week uitgesteld. Liefhebbers van de Hollandse Nieuwe moeten wachten tot 17 juni.

De geplande start van het haringseizoen op 10 juni is niet haalbaar. Nederland moet tot 18 juni op de Hollandse Nieuwe wachten, zo heeft het Nederlands Visbureau maandag laten weten.

De haringgroothandel heeft tot het uitstel besloten nadat de eerste aanvoer haring in Scandinavië nog niet van de juiste kwaliteit bleek te zijn om tot Hollandse Nieuwe te verwerken. Het matige weer dit voorjaar is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht ontwikkelde de groei van plankton, het voedsel voor de haring, zich laat. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring.

Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die een goed vetpercentage heeft. De haringen die tot nu toe zijn gevangen, hebben nog niet voldoende voedsel omgezet in vet. Slechts enkele dagen zon is voldoende voor de haring om zich tot een geschikte haring te ontwikkelen voor verwerking tot Hollandse Nieuwe, aldus het Nederlands Visbureau.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, traditioneel het startschot van het seizoen, zal niet op 9 juni plaatsvinden, maar op 17 juni. Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum kan plaatsvinden. Eerder gebeurde dit al in 2006 en in 2013. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content