Hollandse maatjes aangekomen in Oostende

© Productschap Vis

De Hollandse maatjes zijn in het land. Dat is twee weken later dan voorzien. Door het koude winterweer waren de jonge haringen niet vet genoeg.

De nieuwe Hollandse maatjes zijn aangekomen in Oostende. De vzw Maatjescomité bracht de eerste ton woensdagmiddag aan wal in het bijzijn van zangeres Wendy Van Wanten en komiek Luc Caals. Zij mochten ook de eerste maatjes aan een smaaktest onderwerpen.

Twee weken later dan voorzien hebben de nieuwe Hollandse maatjes ons land bereikt. Door het koude winterweer waren de jonge haringen niet vet genoeg. “Maar nu is het zover”, aldus Glenn Dangreau van het Maatjescomité toen hij het eerste vaatje op het droge bracht. “De voorbije dagen is er veel reclame gemaakt dat de maatjes er waren, maar dat waren niet de “Hollandse Nieuwe”. Maatjes kan je, zoals bijvoorbeeld mosselen, altijd krijgen, maar niet deze”, verduidelijkte hij.

Met de smaak zit het alvast goed. “Ze zijn heel vettig, dus heel goed”, aldus Wendy Van Wanten die het eerste maatje binnensmikkelde. “Het is het wachten waard geweest”, viel Luc Caals bij. “Nee, we hebben niet stiekem geproef op de Broodwinner (het schip waarmee ze op zee werden afgehaald, nvdr). Dat mag niet. De aankomst is vooral folklore en een volksfeest”, zegt Dangreau.

Normaal proeft burgemeester Jean Vandecasteele het eerste maatje, maar hij moest vanuit de verte toekijken. In de nabijheid van de vissershaven ging hij in gesprek met de Oostendenaars. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content