Hoeveel liter water eet jij dagelijks?

© Eglé Plytnikaité

Wanneer je water wil besparen moet je niet enkel naar je bad, maar vooral naar je bord kijken.

Niet alleen de Amerikaanse staat California moet water besparen: volgens cijfers van het IME (Institution of Mechanical Engineers) zouden we er allemaal goed aan doen om de kraan wat vaker dicht te houden. Toch staat niet iedereen stil bij hoeveel water we dagelijks verbruiken. Het schrappen van lange douches of sproeien van gazons is heus niet voldoende om ons literverbruik terug te schroeven. “Het voedsel dat we eten bepaalt voor 2/3 onze ‘vloeibare voetafdruk'”, rapporteerde de Grace Communications Foundation .

Wanneer we dus echt verandering willen doorvoeren moeten we ook onze voedingsgewoontes aanpassen en meer plantaardig voedsel gaan eten. Volgens The Guardian verbruikt de vlees(verwerkings)industrie meer water dan de productie en verwerking van groenten. Volgens het IME hebben we zo’n 5000 tot 20000 liter water nodig om een kilo vlees te produceren, en ‘slechts’ 500 tot 4000 liter water voor graan. Dat verschil is zo groot omdat bij deze getallen ook het water wordt gerekend dat de dieren zelf drinken én het water dat nodig is om hun voedsel te kweken en ontwikkelen.

De Litouwse artieste Eglé Plytnikaité besloot deze cijfers makkelijker te behappen te maken en kroop in haar tekenpen. Bestelt u vanavond een salade of een steak?

Hoeveel liter water eet jij dagelijks?
© Eglé Plytnikaité
Hoeveel liter water eet jij dagelijks?
© Eglé Plytnikaité
Hoeveel liter water eet jij dagelijks?
© Eglé Plytnikaité

Noot: in biolandbouw wordt minder water gebruikt en ook minder pesticiden, die de ondergrond kapot maken waardoor deze nog meer (met oa water) behandeld moet. Lees alles over biovoeding hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content