Hoe vettiger, hoe prettiger: deze vetten gebruik je zonder zorgen

Hoe vettiger, hoe prettiger: deze vetten gebruik je zonder zorgen
© iStock

Avocado-olie © Organic Virgin Avocado Oil (250ml) - ¤ 14,95 bij Oil & Vinegar

Avocado-olie is één van de weinige oliën die niet gemaakt is van zaden, maar van het vruchtvlees zelf. Door z'n onverzadigde vetten en hoog gehalte aan ijzer, kalium en proteïnen is avocado-olie de perfecte vervanger voor boter. Ze mag verhit worden tot maar liefst 270°C, maar ook koud is ze lekker bij salades, groenten of quinoa. De smaak is mild en nootachtig.

Lijnzaadolie © iStock

Uit de gedroogde zaden van de vlasplant wordt een olie gewonnen die erg rijk is aan omega-3. De olie smaakt licht bitter en is koud te gebruiken.

Kokosolie © iStock

Kokosolie geeft je gerechten een subtiel kokosaroma mee, zodat die Oosterse schotels nog meer diepgang krijgen. Niet alleen in de keuken heeft de olie haar nut al bewezen, ook in de badkamer komt de vetstof goed van pas.

Olijfolie © iStock

Het is al lang geen geheim meer: olijfolie is goed voor je. Let wel op met het verhitten, want de temperatuur waarop de olie verbrandt, ligt niet heel hoog (160°C). Een kwalitatieve olie verhitten is sowieso een beetje zonde, want de fijne smaak ervan gaat deels verloren.

Ghee © iStock

Ghee is een erg zuivere vorm van geklaarde boter. Het goedje zou zo gezond zijn dat het niet in dit lijstje mocht ontbreken. Deze vetstof kan hoger verhit worden dan gewone boter (tot ongeveer 220°C) en is rijk aan de vitaminen A, D en K2.

Arganolie © iStock

De argannoot levert een gezonde olie met een milde, nootachtige smaak die je best koud gebruikt. Studies hebben al aangetoond dat elke dag arganolie gebruiken het cholesterolgehalte verlaagt. Net als kokosolie is arganolie de basis van heel wat schoonheidsproducten zoals shampoo's of crèmes.

Roomboter © iStock

Dat echte boter slecht is voor de gezondheid, is een al lang achterhaald idee. (Vermijd wel ten allen tijde margarine en bakspul uit een knijpfles, want daar zitten allerlei additieven in.) Hoe natuurlijker, hoe beter, dus kies bij voorkeur wel voor boter van koeien die gras kregen. Houd verder ook rekening met de lage verbrandingstemperatuur (160°C) en gebruik het dus niet om bijvoorbeeld te wokken.