Het haringseizoen is officieel van start gegaan

© Productschap Vis

Maatjes zijn populair in België, maar lang niet zo gegeerd als in Nederland of Duitsland. Enkele cijfers.

Het haringseizoen 2012 is woensdag 6 juni officieel van start gegaan met de traditionele veiling van het eerste vaatje in Scheveningen. Dat ging voor een recordbedrag van €95000 naar uitzendbureau Start People. Het opbrengst gaat naar een goed doel.

Vier haringvaatjes, met elk ongeveer 45 haringen, werden voor aanvang van de veiling beoordeeld door een panel van deskundigen: “De haring is nu al goed vet, lekker mals en zilt. Het warme weer van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen”, aldus de voorzitter van het panel.

Belgen eten jaarlijks 14 miljoen haringen

Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld zijn. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt er zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten, de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de Hollandse Nieuwe populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen.

Uiteindelijk wist uitzendbureau Start People het eerste vaatje voor een bedrag van € 95.000 te bemachtigen. De opbrengst – de hoogste ooit – gaat naar een goed doel: het Jeugdsportfonds, een Nederlandse organisatie die het voor minder bemiddelde kinderen mogelijk maakt te sporten bij een sportvereniging. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content