Heerlijke rawfoodrecepten voor beginners
Rawfoodchefs Julie Van den Kerchove en Simon Matthys toveren met groenten, fruit, noten en zaden. Om zoveel mogelijk voedingstoffen te bewaren, houden ze de kooktemperaturen onder de 48 °C. Dit zijn hun tips voor beginners.
1. Elke dag een groene smoothie p>
Groene smoothies zoals de Flat Belly Detox of de Green Tea Energy zijn heel toegankelijk. Je hebt enkel een goede blender nodig en combineert een fruitsmoothie met bladgroen zoals spinazie, boerenkool, warmoes, salade en het groen van radijsjes of wortelen. Drink je dit bij het ontbijt, dan heb je meteen al voor de hele dag je mineralen en bladgroen binnen. Een uitstekende kickstart! Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat als je ’s morgens start met groenten en fruit, je de rest van de dag minder zin hebt in zoet, koekjes of snoep. Ook als tussendoortje is een groene smoothie prima. Bij een energiedip of een half uurtje voor het sporten geeft het je meteen de nodige energie en een verzadigd gevoel. Tip: als je weinig tijd hebt, maak je jouw smoothie al de dag ervoor. Door de vele vezels in het bladgroen kun je dit een dag in de koelkast bewaren zonder dat je voedingstoffen verliest.
2. Gezond zoet? Dat kan! p>
In raw food koken we zonder geraffineerde suikers, granen en melk. Die producten zijn vaak moeilijk verteerbaar en kunnen zwaar doorwegen op je energieniveau. Steeds meer mensen zijn ook allergisch aan gluten en lactose. In de plaats daarvan serveren we taarten en desserts rijk aan voedingsstoffen. Denk aan chocoladetruffels, marsepeintruffels, Chocolate Chip Cookie Dough-balletjesof chocolade-kokostruffels. Of maak een chocomousse op basis van avocado, rauwe cacao en dadels. Door de vele noten, gedroogde vruchten en fruit ben je al na een portie verzadigd. Dat is anders bij gewone taarten en koekjes. Hun lege calorieën, vele vetten en suikers geven een signaal aan je hersenen en doen je verlangen naar meer.
3. Krachtvoer voor sporters p>
Zelfgemaakte walnoten- of amandelmelk is een goede basis voor een shake na een workout. Beide noten zijn rijk aan plantaardige proteïnen, gezonde vetten en essentiële mineralen zoals magnesium en zink. Meng de notenmelk met proteïnepoeder of combineer het met chiazaad of hennepzaad voor de proteïnen. Meestal voegen we daar nog banaan, bevroren bessen en macapoeder aan toe. Als extra smaakmaker kun je er ook rauwe cacao, vanille of ahornsiroop aan toevoegen, samen met een snuifje Himalayazout of zeezout om je natriumpeil na het sporten weer op te krikken. Met de notenpulp die je overhoudt maak je bijvoorbeeld een detoxpaté met wortel en gember. Je kunt de notenmelk ook gebruiken als basis voor chiapudding. Chiazaadjes hydrateren je lichaam heel goed doordat ze de notenmelk opnemen en traag vrijgeven aan je lichaam. Zo heb je meer kracht en energie tijdens het sporten. Chiazaad is ook rijk aan calcium en magnesium, mooi meegenomen als je melkproducten links laat liggen.
4. Bladgroen bij elke maaltijd p>
De voordelen van raw food ervaar je al door enkele eenvoudige ingrepen. Voeg aan elke hartige maaltijd bladgroen toe, zowel aan koude als warme bereidingen. Het groen houdt je mineralengehalte hoog en ondersteunt je vertering en ontgifting. Zeker bij zware gerechten met vlees of pasta zal je minder moe zijn doordat je vertering hulp krijgt. Ga ’s middags eens een stap verder en ruil je broodje in voor een maaltijd op basis van bladgroen, samen met fruit, nootjes of crackers. Combineer dit als dat kan met peulvruchten, ze zitten vol proteïnen en geven je een lekker voldaan gevoel. Leuke recepten zijn de salade met groene linzen en wortelen of een Oriëntaalse salade met mandarijn en walnoten
5. Dress your dish p>
Pimp je salades met een lekkere dressing. Maak eenmaal per week een voorraad, zo kun je de hele week zonder moeite een lekker slaatje op tafel toveren. Zelf houden we van dressings op basis van mosterd, zoals een romige mosterddressing. Een van onze andere favorieten is een dressing van koriander en avocado, maar je kunt ook werken met basilicum of munt. De avocado mag je altijd vervangen door een courgette, ook dat zorgt voor een vollere saus zonder dat je veel vetten nodig hebt. Een heel andere en meer zoete dressing is er een op basis van ahornsiroop in de Fall Detox-salade.
6. Quinoa als nieuwkomer p>
Veel mensen zijn op zoek naar een alternatief voor aardappelen, pasta en rijst. Quinoa is een goede vervanging omdat dit zaad licht verteerbaar en glutenvrij is. Het is ook rijk aan vezels en plantaardige eiwitten. Tip: kook je quinoa zondag in een keer en bewaar in je koelkast. Zo heb je een voorraad voor 4 tot 5 dagen waarmee je de hele week mee aan de slag kunt. In een koude salade combineer je de gekookte quinoa met Mexicaanse smaken, zomerse groenten of peulvruchten. Warm denken we aan een tajine en andere Marokkaanse gerechten, zoals een taboulé. Natuurlijk mag je ook vlees of vis toevoegen of serveren als bijgerecht bij een Indische curry. Leuk om te delen! Weet dat je quinoa ook met fruit kunt eten als ontbijt.
Sofie De Niet
Julie lanceerde samen met haar partner Simon Matthys ook de All Good Snack Box, vol rauwe en veganistische snacks die je energieniveau verhogen en je zin in zoute en zoete tussendoortjes bevredigen. De snack box bestellen kan via www.allgoodcuisine.com, elke snack wordt aan huis geleverd binnen de 2 à 3 werkdagen. Meer info over raw foodchef Julie vind je op www.julieslifestyle.com p>
Sofie De Niet begon een jaar geleden met haar webzine www.naturalhighmag.be om haar liefde voor sport en de levensstijl die daarrond hangt met het grote publiek te kunnen delen. Voor de reeks #betterbodybetterlife15 geeft ze samen met M4teria tips en tricks die je zelf kunt toepassen. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier