Grootschalig plan moet Ivoriaanse cacaoteelt verduurzamen

© Getty Images/iStockphoto

Enkele grote spelers in de chocoladesector en duurzame economie hebben de handen in elkaar geslagen om 103.000 kleine cacaoboeren in Ivoorkust te financieren tegen 2020. Zo hoopt initiatiefnemer Barry Callebaut de teelt te kunnen verduurzamen.

De vraag naar cacao stijgt, maar cacaoboeren zijn doorgaans redelijk klein gebleven. Ze bewerken vaak maar twee à drie hectare grond, waardoor één stevige storm al genoeg kan zijn om de hele oogst van een seizoen te vernielen. Als ze daarna geen krediet krijgen bij hun bank, is de kans groot dat het landbouwbedrijfje de tegenslag niet overleeft. Daarom is het een noodzaak om de cacaosector te verduurzamen, iets wat chocoladeproducent Barry Callebaut na aan het hart gaat.

Samen met The Sustainable Trade Initiative en de Wereldbank zal Barry Callebaut 9 miljoen USD investeren om kleine cacaoboeren in Ivoorkust te ondersteunen. Zo zullen er opleidingen worden aangeboden, maar zal het op termijn ook gemakkelijker worden voor kleine boeren om geld te lenen bij hun lokale banken. De initiatiefnemers verwachten dat het inkomen van cacaoboeren die deelnemen aan het programma na twee jaar al met 23 % kan toenemen, waardoor ze in geval van tegenslag ook sneller een lening zullen kunnen krijgen.

Het programma kadert in het engagement dat de chocoladeproducent eerder al aanging voor de Cocoa Action. Dat is een serie afspraken, samengesteld door de World Cocoa Foundation, waarop bedrijven binnen de sector vrijwillig kunnen intekenen en die de verduurzaming van de cacaoteelt moet tewerkstelligen. Meer en eerlijkere chocolade, dat is alvast iets waar wij niet tegen zijn.(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content