‘Gin & Tonic’: Geestrijke wereldreis voor ginfans

© gf

In zijn nieuwe boek neemt de Antwerpse cocktailspecialist je mee naar de wereld van de gin (80 in totaal), de verschillende soorten tonics, en hoe je ze combineert volgens de regels van de kunst.

De ginmanie is verre van gestild. Overal te lande schieten kleine en grote ginbars als paddestoelen uit de grond die het grootste ginaanbod in huis willen hebben. Met de regelmaat van een klok komen nieuwe en aparte ginsoorten op de markt. Distilleerders reconstrueren oude recepten of wagen zich aan nieuwe kruiden en smaken dat het een lieve lust is. Wereldwijd heeft de teller van het aantal gins wellicht de kaap van 500 bereikt. En intussen doet ook foodpairing met gin zijn intrede op de kaart van de betere restaurants. Om maar te zeggen: gin is very hot.

'Gin & Tonic': Geestrijke wereldreis voor ginfans
© gf

‘Het aanbod is rijker, maar ook onoverzichtelijker dan ooit’, zegt de bekende meester-mixoloog Manuel Wouters van de Antwerpse Sips Bar in zijn nieuwe boek.

Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet, is er ‘Around the world in 80 gins’. Daarin neemt de cocktail-specialist een ruime selectie gins onder de loep en zocht hij de ideale pairings met de juiste tonic (en garnituur). Met kennis van zaken en bakken ervaring neemt hij je mee op geestrijke gintocht naar de vier uithoeken van de wereld. Organisch, biologisch en lokaal zijn de nieuwe trends, zo blijkt.

De avontuurlijk geïllustreerde ginbijbel bevat naast een klare uitleg van 80 ginsoorten en 16 tonics, ook een technische en historische achtergrond, info over (exotische) botanicals, een overzicht van de wereldwijde ginproductie en leuke anekdotes.

In de selectie zit ook de Black Pepper (foto), de nieuwste aanwinst in Wouters’ Spring Gin-collectie. ‘Een kruidige gin, af te werken met rucola en citroengras. En hartverwarmend voor de wintermaanden’, zo schrijft de cocktailspecialist.

Wouters is formeel: de kans dat je alle gins lust, bestaat niet. Ook de combinaties met tonic kun je onmogelijk in alle gevallen geslaagd vinden. Omdat het hier, net als wijn, over persoonlijke voorkeuren gaat.

Liefhebbers van het betere leven die voortaan met kennis van zaken over gin wil praten zonder kemels te schieten, weten wat te doen. (DB)

Gin & Tonic – Around the world in 80 gins, €24,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content