Getest: 6 Elzaswijnen
Elzaswijnen passen doorgaans bij moderne, lichte, elegante gerechten met sla, kip, vis en dergelijke. Wij proeven zes flessen.
Alsace Pinot Blanc 2011, Cave de Pfaffenheim Vrij bleke, waterige kleur en dito, dunne neus. Ook de smaak is dun en oppervlakkig. Geen gastronomische mogelijkheden.
Carrefour: 6,69 euro.
Alsace Pinot Blanc 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 3 Gele nuance in de kleur en zachte neus, rijp en fris tegelijk. Rijpe smaak met een goede, frisse teneur. Goede wijn voor bij kip.
Delhaize: 5,39 euro.
Alsace Pinot Blanc 2011, Wolfberger, zoetheidsindex 3
Kleur met een gele nuance. Zachte neus van fijn wit fruit. De smaak is fris en floraal, en niet beendroog. Koel schenken voor de ‘beschaafde’ dorst.
Colruyt: 5,50 euro.
Alsace Riesling 2011, Cave de Pfaffenheim Bleke waterige kleur. Dunne neus, nauwelijks herkenbaar als riesling. De smaak is dun en zuur. Geen gastronomische toepassingen.
Carrefour: 6,69 euro.
Alsace Riesling 2011, Bestheim Volgele nuance in de kleur. Neus van rijpe riesling. De smaak is stenig en bloemig. Goede wijn voor de grote tafel.
Colruyt: 6,95 euro.
Alsace Riesling 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 2
Gele nuance in de kleur. Genuanceerde zachte neus, herkenbaar als riesling. Smaak van goede, eenvoudige, frisse riesling met een zuur accent. Aperitiefwijn.
Delhaize: 5,39 euro.
Meer over Elzaswijnen
In tegenstelling tot andere Franse appellations, waar het niet toegestaan is om de druivensoorten op het etiket te vermelden (men gaat ervan uit dat de appellation volstaat om het product te definiëren), staat bij Elzaswijnen de druivensoort wel centraal op het etiket. Die soorten zijn, met hun aandeel in de totale aanplant: riesling (21,7%), pinot blanc (24,4%), gewürztraminer (19,0%), pinot gris (15,2%), pinot noir (9,9%), sylvaner (8,2%) en muscat (2,5%).
Volgens het boekje zijn de overeenkomende smaakprofielen, voor riesling: rasecht, fijn en bloemig, mineraal; voor pinot blanc: discreet, delicaat en soepel; voor gewürztraminer: stevig, weelderig en kruidig; voor pinot gris: rijk, stevig, rond en lang; voor pinot noir: rood fruit; voor sylvaner: fris en gracieus bloemig; voor muscat: druivig en bloemig.
Er worden vier appellationniveaus gehanteerd: Alsace Générique, zonder bijkomende herkomstaanduiding; Alsace Communale, met een gemeentenaam op het etiket; Alsace Lieu-dit, voor wijnen van een specifieke wijngaard; en boven alles Alsace Grand Cru voor één van de 51 erkende topwijngaarden.
Zoals in de meeste noordelijke wijnregio’s, van Champagne tot Luxemburg, is er in de Elzas een grote productie van schuimwijn (20%), waarmee de magere zuurheid van sommige tegenvallende oogstjaren kan worden opgevangen. De AOC Crémant d’Alsace werd opgericht in 1976, vijf jaar eerder was de gewone AOC Alsace tot stand gekomen en in 1983 werden de Grands Crus officieel.
Enigszins in navolging van Duitsland, aan de overzijde van de Rijn, kan op het etiket ook vermeld worden of het een Vendange Tardive (Spätlese) betreft of een Sélection de Grains Nobles (Auslese).
De wijnbouw in de Elzas, een honderd kilometer lange strook van slechts enkele kilometers breed op de hellingen van de Vogezen, is dan wel eeuwenoud maar dateert in zijn huidige vorm pas van na de Tweede Wereldoorlog. Het wijnareaal omvat 15.600 hectare (in 1970 slechts 19.000 hectare) verdeeld over ruim honderd gemeenten in de departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin, met Straatsburg als politieke hoofdstad maar Colmar als wijnhoofdstad.
Jaarlijks komt er gemiddeld 1,15 miljoen hectoliter wijn van. Wat het gemiddelde rendement op 80 hectoliter per hectare brengt en wat meteen ook verklaart waarom er zoveel waterige, flauw smakende wijntjes bij zijn.
Algemeen gesproken passen Elzaswijnen bij moderne, lichte, elegante gerechten met sla, kip, vis en dergelijke. Op het rugetiket staat soms een zoetheidsschaal, van 1 (droog) tot 9 (zoet), waarop het zoetgehalte is aangevinkt.
Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier