Geproefd: 6 flessen Cava

Een selectie van zes cava’s, als aperitief of tijdens een maatijd.

Castillo Perelada, Cava Brut Nature, método tradicional, Cuvée 2011 Gemaakt van het klassieke druiventrio met 15% chardonnay en 12 maanden lagering.
Een lichtgele nuance en een niet-persistente pareling. De neus is van bloemig fris fruit en heeft wat diepte. De smaak is droog maar ook wat streng en met weinig lengte. Goede aperitiefwijn.
Delhaize: 9,69 euro.

Puigessier, Cava Brut Bleke kleur en niet-persitente pareling en dan nog in grote bellen. De neus is fijn bloemig discreet maar zonder diepte. De smaak is rond en kort. Geen gastronomische mogelijkheden.
Carrefour: 3,99 euro. Nederlands op het tegenetiket.

Vallformosa, Cava Brut Nature, método tradicional Fijne pareling en een diepgele nuance. De neus is van fijn fruit en met wat secundaire diepte. De smaak is goed droog, met lengte, gebonden en elegant. Goede aperitiefwijn.
Colruyt: 7,99 euro.

Ferriol, Cava Brut Reserva, método tradicional Gemaakt met 15 maanden lagering, Nederlands op het tegenetiket.
Fijne pareling en een diepgele nuance. Een neus met een fijne secundaire toets. De smaak is levendig fris en aangenaam. Voldoende droog. Fijne aperitief.
Carrefour: 7,89 euro.

Castillo Perelada, Cava Brut Nature Gran Claustro, Reserva 2008 Gemaakt met 43% pinot noir, 43% chardonnay en 14% parellada. Ook 15 maanden lagering.
De pareling is fijn en in de kleur zit een diepgele nuance. De neus is karaktervol met veel diepte en wijnachtig. De smaak is sterk. Maaltijdwijn voor grote visgerechten.
Delhaize : 13,69 euro.

Mas Père Cava Brut Nature, método tradicional Gemaakt van het klassieke trio en pinot noir. Ook 25 maanden lagering. Nederlands op het tegenetiket.
De pareling is fijn en in de kleur zit een lichte schaduw van rood. De neus is fijn en ruim met diepte. Sterke smaak met lengte. Maaltijdwijn.
Colruyt : 8,13 euro.

Meer over Cava

Om wijn bij het uitgieten te doen schuimen, moet er op de een of andere manier vooraf koolzuurgas (koolstofdioxide) onder druk in opgelost zijn. Waterige oplossingen, zoals wijn, nemen per atmosfeer drukverhoging hun eigen volume aan gas op in oplossing. Bij een druk van vijf atmosfeer, zoals in een champagefles, is er dus per liter wijn vijf liter gas in oplossing. Als men fles opent, komt het gas vrij. Dat gebeurt des te sneller naarmate er energie wordt toegevoegd: opwarmen, schudden van de fles of bruusk uitgieten.

Bij wijn, zelfs bij de goedkoopste schuimwijn, wordt koolzuurgas ingebracht door een ’tweede gisting’. Daartoe wordt er vooraf suiker en gist toegevoegd. Die gist zet dan de suiker om in alcohol, koolzuurgas en wat warmte. Om druk op te bouwen, en dus koolzuurgas in oplossing te doen gaan, moet die tweede gisting natuurlijk in een gesloten container gebeuren. Als die container een fles is, spreekt men van méthode traditionnelle zoals bij champagne, de betere schuimwijn en ook bij cava. Is die container een grote stalen druktank, dan spreekt men van méthode de Charmat _ naar Eugène Charmat, die er omstreeks 1900 in Bordeaux mee begonnen is.

Met de traditionele methode op fles kan de hergiste wijn een korte of langere tijd in contact gehouden worden met de gistrest. Op die manier wordt de smaak complexer, wat met de Charmat-methode veel minder het geval is: het resultaat is dan niet veel meer dan een simpele basiswijn beladen met gas.

Cava is Catalaans voor ‘wijnkelder’, cave in het Frans. Het woord wordt sinds 1970 gebruikt voor Spaanse schuimwijn, nadat men de wat misleidende term ‘Champana’ moest laten vallen. De Spaanse schuimwijnproductie is echter al veel ouder. Ze begon in 1872 met de Codorníu van de familie Raventos gevolgd door de Freixenet van de familie Ferrer in 1889. Nu behoren ze nog altijd tot de grootste makers van schuimwijn ter wereld.

Vanaf 1880 kwam ook In Catalonië de gevreesde druivenluis (Phylloxera) de wijngaarden verwoesten. Ook daar werd de wijngaard jaren later herplant, op resistente Amerikaanse onderstammen, maar dan vooral met macabeo, parellada en xarel-lo, het druiventrio voor cava. Nu nog wordt vijfennegentig procent van alle cava in Catalonië gemaakt. Macabeo is vrij neutraal, xarel-o heeft een lichte grondsmaak en parellada geeft finesse. Maar vanaf 1986 mag chardonnay ook.

Cava moet negen maanden op de gistrest blijven (champagne twaalf) en is gemaakt van één hectoliter sap uit honderdvijftig kilo druiven (160 kilo bij champagne). Er wordt ruim een miljoen hectoliter van geproduceerd (champagne drie keer meer).

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content