Gentse wetenschappers ontwikkelen gezondere suiker

© iStock

Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent hebben een enzym ontwikkeld dat een gezonder soort suiker produceert. De suiker bezit weinig calorieën en stimuleert, net zoals prebiotica, de groei en de activiteit van de bacteriën in de dikke darm. Bovendien is ze ongevaarlijk voor de tanden, meldt de UGent.

De gezondere suiker, genaamd kojibiose, werd eerder toevallig ontdekt. “Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormde”, zegt professor Tom Desmet. Samen met doctoraatsstudent Tom Verhaeghe modificeerde hij het enzym zodanig dat het vlotter kojibiose kan aanmaken.

Prebioticum

Kojibiose is volgens de wetenschappers een ideale vervanger van klassieke zoetstoffen zoals sucrose en fructose. “Het smaakt zoet, maar heeft weinig calorieën”, zegt professor Tom Desmet. “In tegenstelling tot gewone suiker is de zoetstof niet slecht voor de tanden. Bovendien is de suiker goed voor de darmen. De suiker werkt als een prebioticum, een voedingsstof die ervoor zorgt dat onze darmen gezonder zijn.”

Prebiotica worden steeds belangrijker in de preventie van aandoeningen als diabetes, kanker en ontstekingen zoals de ziekte van Crohn. Er bestaan echter maar weinig prebiotica die zoet smaken en dus als vervanger van suiker kunnen dienen, maar daar is dus verandering in gebracht. Er wordt nu verder gezocht hoe de suiker gecommercialiseerd kan worden. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content