Gents ‘restorestje’ al in 66 restaurants verkrijgbaar

© /

Het ‘restorestje’, het doosje waarmee Gentenaars overschotten op restaurant mee kunnen nemen naar huis, is een groot succes. 66 horecazaken doen al mee aan de actie tegen voedselverspilling.

Het ‘restorestje’, de Gentse versie van de ‘doggybag’, is al in 66 horecazaken te verkrijgen. Sinds de lancering begin dit jaar verdeelde de stad Gent al tienduizend dozen.

Om voedselverspilling tegen te gaan lanceerden de Stad Gent en Test-Aankoop in januari een handig voedselbakje waarmee restaurantgangers in Gent hun voedselresten mee kunnen nemen naar huis. Iedereen die zijn bord niet leeg krijgt (of wiens ogen groter waren dan de buik), kan in de deelnemende restaurants – met een herkenbare Restorest-sticker op de voordeur – een overschotdoos (gratis) aanvragen aan het personeel. Het aantal restaurants dat zo’n ‘restorestje’ aanbiedt, is intussen al opgelopen tot 66.

In eerste instantie werden 5.000 dozen ter beschikking gesteld van een veertigtal zaken, maar de restorestjes blijken zo succesvol dat al dubbel zoveel dozen verdeeld werden. Binnenkort plant de Gentse schepen van Milieu Tine Heyse (Groen) een evaluatie om te zien hoe het verder moet met het initiatief.

Onder het motto ‘zo wordt wat vandaag over is, een complete maaltijd voor morgen’, willen de initiatiefnemers het gebruik van het bakje uit de taboesfeer en alle horecazaken te stimuleren om mee te doen aan de actie. Het project is bovendien duurzaam, want de doosjes bestaan uit 100 % gerecycleerd materiaal. En het moet mee helpen van Gent een klimaatstad te maken.

De benaming ‘restorestjes’ kwam er vorig jaar na een wedstrijd, de suggestie haalde het toen onder meer van ‘kliekjesdoos’ of ‘verspil-me-nietje’. Het ‘restorestje’ is nu genomineerd door Van Dale als Woord van het Jaar in de categorie “lifestyle”.

Een lijst van de deelnemende zaken vind je hier. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content