Gent bundelt lokale voedselinitiatieven op online platform

© iStock

Gentenaars die op zoek zijn naar lokale voeding, zelf willen tuinieren of professionele productieruimte zoeken, krijgen met het gloednieuwe platform gentengarde.be een nieuw forum.

Op het online platform staan tal van duurzame adresjes, zoals winkels die korteketenproducten verkopen, eethuizen die de overschotdoos “restorestje” aanbieden en afhaalplekken van voedselteams. Er is verder een luik waar vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten, evenementen rond voeding en tuinieren worden gebundeld en het infopunt “Moestdazo? Eerste hulp bij eigen kweek” werd ondergebracht. Ook worden discussiegroepen, zoals bijvoorbeeld rond buurt- of schoolmoestuinbegeleiding, gegroepeerd.

Gebruiksvriendelijk

“Het nieuwe ‘Gent en garde’-platform is naast een informatiebron vooral ook een participatief medium waar de sociale dimensie vooropstaat”, zegt de bevoegde schepen Tine Heyse (Groen). “Het platform is heel gebruiksvriendelijk opgesteld en toont alle initiatieven op een kaart. Die kaart neemt ook de gegevens over uit het Ecoplan en de Korte Keten Kaart van Boer’n Brood, waardoor de Gentenaars een volledig overzicht krijgen van duurzame adresjes in en rond Gent. Bovendien kan iedereen zijn eigen favoriete adresjes aan de kaart toevoegen.”

CO2-impact terugdringen

Gent is de eerste stad die een voedselbeleid heeft uitgewerkt. Het doel is om in elke stap van de voedselketen de CO2-impact terug te dringen. Om het voedselbeleid verder te versterken, werkt Gent aan duurzame coalities met lokale producenten en consumenten.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content