Foie gras staat definitief op lijst illegale producten in Californië

Een blik in een eendenboerderij in Florennes © ISOPIX

Het jarenlange juridisch getouwtrek tussen producenten van foie gras en dierenrechtenactivisten in Californië is beslecht. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bestempelt het product definitief als verboden in de staat.

Al in 2004 ondertekende toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger in Californië een wet die de verkoop van ganzen- en eendenlever verbood. Sinds dan woedt er een hevige strijd tussen de producenten ervan en dierenrechtenactivisten.

De beslissing werd een aantal keer opgeschort om vervolgens in beroep heringevoerd te worden, maar nu is de uitspraak dus definitief. De wet verbiedt ‘elk product dat werd gemaakt door een vogel een zodanig grote hoeveelheid te voederen dat diens lever er abnormaal groot van wordt’. Wie de wet overtreedt, riskeerde een boete van duizend dollar of 875 euro.

Hoge sterfte

Om de ‘vette lever’ te maken, worden eenden en ganzen namelijk systematisch overvoed. Dierenliefhebbers nemen niet alleen aanstoot aan de dwangvoeding die de vogels moeten ondergaan, maar ook aan de gevolgen daarvan. De vette lever is namelijk een zieke lever, waardoor de dieren geen overtollige vetten meer kunnen elimineren, amper nog kunnen bewegen en constant naar lucht happen. Tijdens dat procedé sterven tien tot twintig keer meer vogels dan in gewone kwekerijen voor eendenvlees.

Vlaanderen en Brussel hebben eerder al een verbod afgeroepen op dwangvoederen, maar het zal er wel perfect legaal blijven om het goedje op toastjes te smeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content