Duurzame visvangst in vijf jaar verdubbeld
In vijf jaar tijd is het marktaandeel duurzaam gevangen vis bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Marine Stewardship Council (MSC), het grootste label voor duurzaam gevangen vis.
Het volume vis en zeevruchten met MSC-certificaat is gegroeid van 4,5 miljoen ton in 2010 tot 8,82 miljoen ton in 2015, goed voor een stijging van het marktaandeel van 5 tot 9,4 procent.
“MSC werd bijna twintig jaar geleden opgericht om een antwoord te bieden op het probleem van overbevissing en om de voedselvoorziening veilig te stellen voor de toekomst”, zegt Rupert Howes, directeur van het label. “Dit rapport toont de resultaten van hard werk, innovatie en investeringen door de visindustrie en de positieve verandering die het programma wereldwijd helpt te bewerkstelligen.”
Uit het rapport blijkt dat 94 procent van de visserijen minstens één verbetering hebben moeten doorvoeren om hun certificering te houden. Eind 2015 hadden wereldwijd 281 visserijen op die manier 876 verbeteringen aangebracht.
Ontdek deze Belgische initiatieven die duurzame visvangst hoog in het vaandel dragen: Pintafish & North Sea Chefs. p>
Noordzee
Het rapport onderzoekt ook de duurzaamheid van de visbestanden in Noord-Europa over de afgelopen veertien jaar. Daaruit blijkt dat de biomassa van de visbestanden die MSC gecertificeerd zijn sneller groeien dan niet-gecertificeerde visbestanden. De niet-gecertificeerde visbestanden in Europa tonen ook veel grotere schommelingen met betrekking tot biomassa en visserijdruk, en worden gemiddeld te intens bevist.
“Uit onze analyse van de Europese visbestanden blijkt dat gecertificeerde visserijen de gezondheid van vispopulaties verbeteren”, zegt David Agnew, directeur Wetenschap en Standaarden bij MSC. “MSC-gecertificeerde visserijen vissen nu op talrijkere soorten op een meer duurzame manier dan ze deden voor de certificering.” (IPS/LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier