Dit weekend: vijf provincies, vijf bio-activiteiten
Van 17 tot 25 september staan biologische groenten en hun verwerkte bereidingen in de spotlights. De hele week stellen verschillende biobedrijven over heel Vlaanderen hun deuren open en organiseren ze leuke activiteiten. Wij selecteerden er alvast vijf: voor elke provincie één.
Antwerpen: zelf biogroenten oogsten
Een zelfoogsttuin is een veld waar groenten, fruit en kruiden geteeld worden en waar je zelf kan gaan oogsten. Je krijgt allerlei tips over biologisch teelt van groenten, kruiden en zelfs van eetbare snijbloemen. Zelfoogsttuin De Troef (Turnhout) organiseert twee rondleidingen, één om 13u en één om 15u.
Zondag 18 september, De Troef, Veldekensweg 10, 2300 Turnhout, doorlopend van 11u – 17u
Limburg: Op stap met een biologische veehouder
Ga op wandel met de Boer van Herkenrode (Hasselt). Bioboer Pieter Coopmans is een biologische veehouder die bewijst dat natuur en landbouw elkaar kunnen verrijken in plaats van elkaar beconcurreren.
Zondag 18 september, Abdijsite Herkenrode, Herkenrodeabdij 4, 3500 Hasselt, 14u – 15.30
Oost-Vlaanderen: Ontdek alles over biodynamische groenteteelt
Biodynamische boerderij De Wassende Maan (Deinze) bestaat 30 jaar: reden genoeg om van de opendeurdag een spetterende feesteditie te maken. Je ontdekt er alles over hun bijzondere aardappelen die puur natuur geteeld worden volgens de strenge biodynamische principes.
Zaterdag 17 september, De Wassende Maan, Beekstraat 35, 9800 Deinze, 12u tot in de late uurtjes
Vlaams-Brabant: Van biologische druif tot biowijn
Hageling wijnbouw (Tienen) zet op 17 en 18 september zijn deuren wijd open. Biologische wijn begint bij de kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemische pesticiden of kunstmest. Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg, waarbij artificiële toevoegingen slechts minimaal zijn toegelaten.
Zaterdag 17 en zondag 18 september, Hageling wijnbouw, Vianderdal 23, 3300 Tienen, van 10u tot 18u
West-Vlaanderen: Biologische bier gemaakt van eigen hop
September is de hopmaand. De hoofdtak op biobedrijf De Plukker van Joris Cambie is de hopteelt. Op wandelafstand van zijn landbouwbedrijf bouwde Joris enkele jaren geleden een brouwerij waar hij met eigen hop bier brouwt.
Benieuwd naar de andere biobedrijven? Neem dan een kijkje in de volledige kalender van Bio, Mijn Natuur. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier