Deskundigen ontleden eeuwenoud recept van vlaai van Bruegel

Lierse vlaaikes © Streekproduct.be

Pieter Bruegel schilderde hem al, maar wat is nu juist hét geheime recept van de vlaai? Streekproduct.be gaat op zoek naar de geheimen van het smakelijk stukje culinair erfgoed.

Al sinds de beroemde schilder 450 jaar geleden overleed, komt de zoete lekkernij regelmatig uit ovens overal in Vlaanderen. Onder het motto ‘Aan tafel met Bruegel: De vlaai van toen, de smaak van nu’ gaan verschillende kenners en geschiedkundigen tijdens dit Bruegeljaar nu op zoek naar wat een vlaai onmiskenbaar een vlaai maakt.

‘Aan de hand van 16e– en 17e-eeuwse kookboeken en stukken uit het archief van Bakkerijmuseum Walter Plaetinck Zuidgasthuishoeve, zullen we oude vlaaienrecepten analyseren. Vervolgens gaan we ze toetsen aan de vlaaien zoals Bruegel ze afbeeldde en hoe ze tot op de dag van vandaag geproduceerd worden’, vertelt Ina Ruckebusch van het Bakkerijmuseum Veurne.

‘Daarnaast zullen we ook schilderijen van tijdgenoten van Bruegel bestuderen. Elke deelnemer zal het vraagstuk vanuit zijn eigen expertise, ervaring en onderzoek uit het verleden kunnen belichten. Door deze kennis te delen, hopen we snel het mysterie rond de vlaai van Bruegel uit te klaren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content