De zomer loert om de hoek: eerste Zeeuwse mosselen geoogst

© getty
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist Weekend.be

Deze week zijn in Zeeland de eerste mosselen van het seizoen opgehaald. De oogst van de hangcultuur smaakt dit jaar lekker ‘mals en zilt’, al zijn op enkele plaatsen de eerste mosseltjes voorlopig nog aan de kleine kant.

Het begint een beetje te lijken op wat de jaarlijkse verklaring van Sinterklaas is voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen weer opgelucht ademhalen bij de start van dit nieuwe seizoen: de mosselen zijn weer heerlijk dit jaar. Dat zeggen sterrenchef Gert De Mangeleer en mosselkweker Julien Barbé. ‘De oogst is goed en ik verwacht dat die alleen maar beter wordt’, zegt Barbé. ‘We hebben nog een aantal lijnen met wat kleinere mosselen, maar wanneer we die gaan oogsten, zijn die ook wel gegroeid.’

Hangcultuur

Om in te spelen op de eerste vraag – ook uit België – worden in het Nederlandse Zeeland mosselen met hangcultuur gekweekt. Die zijn vroeger klaar en worden woensdag opgehaald. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde en Grevelingen – zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. Nederland tet negen hangcultuurkwekers die jaarlijks zo’n twee miljoen kilo mosselen produceren. Ter vergelijking, de productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo’n vijftig miljoen kilo. Met vijf procent van de totale Nederlandse mosselproductie blijft het dus een nicheproduct.

Het kweken aan touwen bestaat in Nederland iets meer dan 25 jaar. In de jaren negentig begonnen Zeeuwse vissers te experimenteren met hangcultuur, omdat er in Nederland toen mosselschaarste heerste. Na enkele jaren groeide het ook uit tot een commercieel succes. In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen worden daarna in kousen ‘opgesokt’, waarbij ze in twee jaar uitgroeien tot volwassen mosselen.

Het hangcultuurseizoen start gemiddeld vier tot zes weken vroeger dan het seizoen van de bodemcultuur en loopt van eind mei tot oktober. De schelpdieren zijn vanaf volgende week bij ons verkrijgbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content