Heel wat families en vriendengroepen houden er al jaren hun vast feestmenu op na. En waarom zouden ze dat ook niet doen? Tradities maken deze periode tenslotte net dat tikkeltje specialer. We plukten enkele van die vaste gerechten uit menu's en vroegen Isabeau Sas van wijnclub Our Daily Bottle om ze telkens van een passende drank te voorzien. Soms verrassend, maar wel altijd een combinatie die om meer vraagt.
...

Heel wat families en vriendengroepen houden er al jaren hun vast feestmenu op na. En waarom zouden ze dat ook niet doen? Tradities maken deze periode tenslotte net dat tikkeltje specialer. We plukten enkele van die vaste gerechten uit menu's en vroegen Isabeau Sas van wijnclub Our Daily Bottle om ze telkens van een passende drank te voorzien. Soms verrassend, maar wel altijd een combinatie die om meer vraagt.Bordeaux blanc met frisse Muscadelle in. Bordeaux heeft tegelijk sommige van de duurste witte wijnen in de wereld (denk aan Haut-Brion), maar ook sommige van de best-value-for-money wijnen. Zelf ben ik zot van witte Bordeaux. De combinatie van frisse Sauvignon Blanc, met een kruidigere Semillon die de wijn voller maakt en de bloemige neus van Muscadet, is een echt winner. Je kan hier 2 kanten opgaan. Ofwel pair je het met een ziltige wijn die de individuele smaken van de vis wat naar boven brengt zoals een Albarino of Vinho Verde. In de winter echter kan een mooie gehouten Chardonnay wel hartverwarmender zijn. Maak je het graag een beetje pikant, kies dan voor een aromatische wijn zoals Viognier, Marsanne of Roussanne .Kies voor een delicate en fruitige rode wijn met zachte tannines zoals Pinot Noir of Grenache. En waarom geen cru Beaujolais? Een zachte Côtes du Rhône should do the trick. Heeft een medium gewicht en veel rood fruit, de tannines zijn meestal onder controle en bij wit vlees is dat wel nodig. Aha! Hier mogen we al een krachtpatsertje bijzetten. Ga voor een Cabernet Sauvignon of een Shiraz uit de nieuwe wereld zoals Australië of Zuid-Afrika.Dit is een challenge. Je moet een wijn vinden die past bij zowel wit als rood vlees. Wie van frisse rode wijnen houdt, kan kiezen de rode wijnen uit de Loire (Côt = Malbec) of Cabernet Franc. Italiaanse wijnen zijn ook redelijk versatiel, dus een Chianti Classico is een veilige keuze. Ga voor een Gamay of Sangiovese. Het zijn hele veggie-friendly wijnen. Gebruik je veel 'earthy' smaken zoals in champignons of linzen is een Pinot Noir erbij echt ideaal. Als de gerechten een beetje proteïnerijker zijn door bijvoorbeeld gebruik van kaas dan kan je er een Syrah met stevigere tannines bijdrinken. Let wel, tannines versterken pikante smaken. Als je er dus wat chili indoet, is het veiliger om met zachte, fruitige wijnen te werken. Witte Savoie. Heel simpel. Mineralige bergwijnen die recht door de rijke kaas snijden. Ze noemen Savoie niet voor niks ski-wijnen. Blurgh. Persoonlijk vind ik dat echt niet lekker. :) In Frankrijk drinken ze bij dit nagerecht vooral 'vin doux naturel' zoals Banyuls, Muscat-de-Beaumes-de-Venise of Rivesaltes. Zelf ben ik geen voorstander van een dessert met een zoete wijn en raad ik altijd rosé champagne aan. De bubbels brengen een beetje verlichting voor de overdaad aan suiker en het rood fruit is een extra bonus voor het dessert. Magnum Blanc de Blancs Champagne. Voila. Je kan het jaar niet inzetten met Gran Baron Cava uit de Colruyt. Blanc de Blancs, 100% Chardonnay. Zo goed.