‘Dagen Zonder Vlees’: minder vlees en vis eten is hipper dan ooit

Dagen Zonder Vlees © Dagen Zonder Vlees

Op 18 februari ging het jaarlijkse bewustwordingsactie ‘Dagen Zonder Vlees’ van start. Deze editie wil de actie, samen met 40 BV’s, nog meer mensen bereiken om stil te staan bij de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. ‘De teller staat momenteel op 29,000 Vlamingen die het 40 dagen zullen doen met minder vlees, een absoluut record’, aldus actrice en woordvoerster Marieke Dilles.

Vleesconsumptie is een van de hoofdoorzaken van de wereldwijde klimaatverandering. Nu België in de top 5 staat van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, wil ‘Dagen Zonder Vlees’ een signaal geven dat het dit jaar meer dan ooit tijd is om als burgers verantwoordelijkheid op te nemen.

‘Het is allesbehalve een poging om de Vlaming aan te zetten tot vegetarisme, maar eerder een bewustwordingscampagne dat leven met minder vlees of vis op het bord voor iedereen bevorderend is, en het tenminste het proberen waard is. Bovendien wordt het meer en meer normaal geacht dat iemand geen vis of vlees lust, en is ‘flexitarisme’ een echte trend geworden’, meent Dilles.

Actrice Marieke Dilles is vanaf dit jaar woordvoerster en één van de hoofdorganisatoren van 'Dagen Zonder Vlees'.
Actrice Marieke Dilles is vanaf dit jaar woordvoerster en één van de hoofdorganisatoren van ‘Dagen Zonder Vlees’.© Dries Segers

‘DZV’ 2015

Dit jaar is ‘Dagen Zonder Vlees’ aan zijn vierde editie toe. Er wordt elk jaar één bepaalde insteek tijdens de campagne opgevoerd. Deze keer staat deelnemen in groep centraal, met de gedachte dat we samen meer kunnen besparen op onze ecologische voetafdruk, en we tevens samen onze culinaire horizonten kunnen verleggen. Hoewel de naam soms verkeerde indrukken wekt, is DZV géén pleidooi voor het volledig vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes.

Bekende Vlamingen die dit jaar voor het eerst hun steentje bijdragen aan de organisatie zijn onder andere filmregisseur en ‘Slimste Mens’ Adil El Arbi, televisiemaker Bart De Pauw, Thuis-actrice Joy Anna Thielemans en sterrenchef Kobe Desramaults. De volledige lijst bestaat uit 40 bekende koppen, symbolisch evenveel dagen als de actie. Zij zullen proberen vanaf 18 februari 40 dagen minder vlees en vis te eten. ‘95% van de gevraagde bv’s antwoordden positief op de vraag om mee te doen aan de actie, en als zij het kunnen, waarom u dan niet?’ vraagt Dilles zich af.

Gratis veggie maaltijd

Een belangrijke partner die ‘DZV’ ten volle steunt is Greenway, een vegetarische restaurantketen met vestigingen in Gent en Leuven. Naar aanleiding van ‘Dagen Zonder Vlees’ komt de keten op de proppen met een gloednieuw take-away concept: Greenway Express, ondergebracht in het station Brussel-Zuid.

‘We willen het ganse jaar door vegetarisch gerechten toegankelijk maken voor een breed publiek, en duidelijk maken dat het duurzaam én tegelijk echt lekker kan zijn. Dat is wat ‘Dagen Zonder Vlees’ ook probeert te doen, dus de opening op de startdag van 40 Dagen Zonder Vlees’, legt Greenway oprichter en chef Paul Florizoone uit.

De heerlijke Mexican Chili burger (guacamole, tomaat, rode ui, tortilla, sla), vanaf vandaag te verkrijgen bij Greenway Express in Brussel-Zuid.
De heerlijke Mexican Chili burger (guacamole, tomaat, rode ui, tortilla, sla), vanaf vandaag te verkrijgen bij Greenway Express in Brussel-Zuid.© LD

Wie vindt dat dit smaakt naar meer, heeft er alvast een reden bij om de vastenperiode in te gaan met de ingesteldheid minder vlees en vis te eten, want voor elke ‘DZV’ deelnemer, biedt de vegetarische keten één gratis veggiemaaltijd aan in een Greenway vestiging naar keuze. ‘Via mail krijgt elke deelnemer een gepersonaliseerde QR-code. Die kan je afprinten of bewaren op je smartphone. Op vertoon van die code kan je gratis genieten van een heerlijke veggie kebabwrap, licht Florizoone enthousiast toe.

Op de website van ‘DZV’ kan nog altijd gratis worden ingeschreven voor de bewustwordingscampagne. Op de site zal een ‘DZV’ teller te zien zijn, die aftelt naar het einde van de vastenperiode. Hierop zal niet alleen het aantal deelnemers te zien zijn, maar ook hoeveel m² er werd bespaard op onze ecologische voetafdruk. ‘Want elke dag telt’, aldus de organisatie van ‘DZV’.

http://www.dagenzondervlees.be/

LD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content