Dagen Zonder Vlees klokt af op recordaantal van 90.000 deelnemers

Dagen Zonder Vlees © Dagen Zonder Vlees

Dagen Zonder Vlees, een bewustmakingscampagne om minder vlees te eten uit gezondheids- en milieuoverwegingen, bereikte op haar vijfde editie een recordaantal van 90.000 deelnemers.

“We zijn bijzonder tevreden met deze editie,” zegt woordvoerder Marieke Dilles. “Er werden schitterende initiatieven opgezet, mensen delen hun ervaringen enthousiast met elkaar en dragen met zijn allen de actie mee uit. Samen werd zo’n 10 miljoen m2 op de ecologische voetafdruk bespaard, dat staat ongeveer gelijk aan 740 miljoen liter water of 1,9 miljoen kg broeikasgassen.”

Actrice Marieke Dilles, woordvoerder van 'Dagen Zonder Vlees'.
Actrice Marieke Dilles, woordvoerder van ‘Dagen Zonder Vlees’.© Dries Segers

De jaarlijks groeiende aanhang is een belangrijke graadmeter voor de relevantie van de bewustmakingscampagne, zegt de organisatie, maar niet de enige. “De uiteenlopende acties tijdens de campagne komen uit verschillende hoeken en krijgen almaar meer een blijvend karakter, zoals de gewijzigde menukaart van universiteiten, bedrijven en andere organisaties. Supermarkten lanceren veggielijnen en promoten seizoensgroenten, en vele Vlamingen beslissen ook na de campagne gewoon door te gaan met minder vlees eten.”

Dagen Zonder Vlees koos dit jaar voor politici als bekende deelnemers, en wilde daarmee het thema “minder vlees voor een beter klimaat” een nog beter draagvlak gegeven. De actie draaide rond drie nieuwe uitdagingen: meer seizoensgroenten, minder verpakkingen en minder verspilling.

Voor vegetariër Meyrem Almaci (Groen) was één ervan alvast een openbaring: “Sinds ik afvalarm inkopen doe, halveerde mijn vuilniszak in omvang. Ik vermijd plastic zakjes en neem opnieuw vaker mijn brooddoos mee. En dat levert op. Voor het leefmilieu, mijn portemonnee en ja, zelfs mijn gezondheid want ik eet regelmatiger en gezonder. Driemaal gewonnen!” Op de website van Dagen Zonder Vlees staan meer ervaringen van de deelnemers.

Samen alternatieven zoeken, genieten, en delen blijkt aanstekelijk te werken. Naast de talrijke workshops, lezingen over duurzaamheid en vegetarische diners, gingen sommige frituren en slagers zelfs een tijdje vegetarisch, en schotelden de twee populaire Vlaamse kookprogramma’s – ‘Koken met Sofie Dumont’ en ‘ Dagelijkse Kost’ met Jeroen Meus – een week lang creatieve vegetarische gerechten voor.

Tot slot, het kookboek “Dagen Zonder Vlees” stond wekenlang in de top tien van meest verkochte non-fictieboeken en is aan een derde druk toe.

Dagen Zonder Vlees sluit vandaag/26maart met veel voldoening af en is de 90.000 deelnemers bijzonder dankbaar voor al hun enthousiasme. Maandag wordt bekendgemaakt welke groepen in de veertig verschillende categorieën gewonnen hebben. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content