Cranberrysap: lekker, verfrissend en goed voor het hart

Dat cranberrysap helpt bij pijnlijke blaasontstekingen en het hoofdingrediënt is van een verdraaid lekkere cocktail wisten we al. Recente studies tonen nu ook aan dat cranberries een positieve invloed hebben op onze hartgezondheid. Reden te meer om deze superbes op te nemen in ons dieet.

Dat cranberrysap helpt bij pijnlijke blaasontstekingen en het hoofdingrediënt is van een verdraaid lekkere cocktail wisten we al. Recente studies tonen nu ook aan dat cranberries een positieve invloed hebben op onze hartgezondheid. Reden te meer om deze superbes op te nemen in ons dieet.

Verschillende onderzoekers tonen aan dat slechts twee glazen cranberrysap al bescherming voor het hart kunnen bieden en bloedsuikerspiegels onder controle houden. Tijdens de Experimental Biology 2014 meeting in San Diego bespraken wetenschappers veelbelovend onderzoek waarin de de consumptie van de rode superbessen wordt gekoppeld aan verbeterde hartgezondheid. In België drinken we al af en toe cranberrysap, maar aan de populariteit van de bes in landen zoals Amerika, Engeland en – dichter bij huis, Nederland, kunnen we nog niet tippen. Misschien brengen deze studies daar verandering in.

“We wisten al langer dat cranberries een positieve invloed op de gezondheid van de urinewegen hebben, maar de volledige reikwijdte van de natuurlijke kracht van de cranberry wordt nu pas ontdekt,” zegt Jeffrey Blumberg, PhD en Professor bij Friedman School of Nutrition Science and Policy aan Tufts University. “Er verschijnt steeds meer bewijs dat de gezondheidsvoordelen van cranberries aantoont. Deze voordelen variëren van het behouden van gezondere bloedvetten tot het tegengaan van ontstekingen.”

Gezondere bloedsuikerspiegel, verbeterde aderfunctie en minder oxidatieve stress dankzij lekker sap In de studie, uitgevoerd door wetenschappers van Washington State University en Tufts University, werd de werking van cranberrysap met polyfenolen (krachtige antioxidanten) op gezonde mensen met overgewicht bestudeerd. Na het drinken van twee glazen cranberrysap bleken de vrijwillige proefpersonen al over een gezondere, regelmatigere bloedsuikerspiegel te beschikken, zonder pieken of dalen. Als er wel schommelingen waren, werden die veroorzaakt door vermoeidheid of honger. Wanneer de deelnemers elke dag twee glazen cranberrysap bleven drinken, hielden de gezondheidsvoordelen ook aan.

Bovendien veroorzaakte het dagelijks drinken van cranberrysap gedurende een periode van acht weken bij de deelnemers verhoogde niveaus van lipoproteïne (HDL). Deze stof bevordert de hartgezondheid door slechte cholesterolsoorten te bestrijden. Ook verbeterde hun aderfunctie en vertoonden de vrijwilligers minder oxidatieve stress. Hiermee worden ontstekingen tegengegaan die vaak samengaan met hartaandoeningen, obesitas, diabetes en artritis.

Mogelijk ook middel tegen kankercellen

Enkele onderzoeken richten zich specifiek op cranberry-extract. Door de proanthocyanidinen (PAC’s) te isoleren uit cranberries en dit zuiverende element toe te dienen aan testpersonen, toonden de onderzoekers ook de positieve invloed op de algemene gezondheid van de mens aan. Hoewel er verder onderzoek nodig is, zagen de wetenschappers dat de PAC’s in de rode besjes de groei van kankercellen kunnen tegengaan. De PAC’s hebben ook een ontstekingsremmende en antioxiderende werking, wat de activiteit van goede bacteriën in het darmstelsel kan verbeteren

“Hoewel meer onderzoek vereist is om de rol van PAC’s in weefselgezondheid en hartbescherming echt te begrijpen en de activiteit van goede bacteriën in het darmstelsel te verbeteren, laat recent onderzoek zien dat de PAC’s in cranberry-extract ingezet kunnen worden om de gezondheid effectief en goed te beïnvloeden,” aldus Christina Khoo, PhD, Director Research Sciences bij Ocean Spray.

Surf voor meer info over de geneeskrachtige werking van de cranberry naar www.cranberryhealth.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content