Brusselse horeca zwicht niet onder terreurdreiging: ‘We willen een plek zijn waar mensen terecht kunnen’
In Brussel komt het normale leven langzaamaan terug op gang. De verhoogde terreurdreiging is een zware domper voor de horeca. Enkele zaakvoerders kozen er bewust voor om toch open te blijven: ‘Wij willen een plek zijn waar mensen terecht kunnen.’
De extreme veiligheidsmaatregelen die komen kijken bij terreurniveau 4 hebben een impact op de Brusselse horeca. Veel klanten zien af van een tripje naar de Belgische hoofdstad en annuleren massaal reservaties. Toch zijn er verschillende zaken die hebben besloten om open te blijven.
Gezelligheid troef
Onder andere bij koffiehuis OR Espresso Bar, in de buurt van de Beurs en de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique, is het terreuralarm het strafste gespreksonderwerp boven de klinkende kopjes koffie. De koffiebar was sinds zaterdag gesloten maar ging op dinsdag dan toch terug open.
Die beslissing komt er nadat ze even polshoogte hadden genomen bij andere horecazaken: ‘Je kan niet toe blijven hé. Onze vaste klanten waren heel tevreden en de sfeer is ook gemoedelijk. We hebben zelfs kaarsjes aangestoken om een gezellige sfeer te scheppen.’
In deze donkere periode zijn de cafés een vertrouwde en veilige cocon waar mensen hun ei kwijt kunnen. ‘Wij zijn niet bepaald bang voor de terreurdreiging en wilden een plek zijn waar de mensen terecht kunnen’, beaamt theehuis A Bubble Tree.
‘Waarom zouden we terroristen gelijk geven?’
Ook in het literaire café Parade willen ze vooral voor een gemoedelijke sfeer zorgen: ‘Ondanks alles heb ik vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen. Ik vind het belangrijk om open te blijven voor mensen die wel naar Brussel komen om te werken. Wij kunnen hen het gevoel te geven dat er nog iets normaal is: er is geen openbaar vervoer, overal in het straatbeeld zie je militairen – maar bij ons kunnen ze zich gewoon ontspannen. Het is tenslotte geen oorlog hé.’
Bij Balls & Glory zegt de naam al genoeg. ‘Wij hebben de ballen om open te blijven bij terreurdreiging. Waarom zouden we sluiten en de terroristen gelijk geven?’ stelt Gaëlle Jespers, die de Brusselse Balls & Glory uitbaat. Jespers heeft begrip voor de zaken die toch sluiten in deze situatie: ‘Er komen minder klanten over de vloer dan gewoonlijk en zij die wel komen, praten uiteraard over de soldaten in de straten. Daar kan je nu niet om heen.’
Er is geen openbaar vervoer en overal zie je militairen in het straatbeeld. Door open te blijven, geven wij de mensen het gevoel dat er toch nog iets normaal is.
Kostenplaatje
Natuurlijk is het financiële plaatje ook van belang. ‘Economisch gezien is het interessanter om toe te blijven’, schat Gaëlle Jespers van Balls & Glory. ‘Wij blijven ook open uit economische overwegingen: een kleine zaak zoals die van ons voor meerdere dagen sluiten, heeft grote gevolgen’, klinkt het bevestigend bij Parade.
De vraag is hoe lang de horeca het kan trekken in deze uitzonderlijke omstandigheden? ‘Voorlopig werken we op ‘minder effectieve’, dat wil zeggen: beperkt personeel. Onze mensen hebben een marge overuren die ze nu kunnen opnemen. Wij hebben natuurlijk nog drie andere zaken om de klap op te vangen, maar we weten niet hoe lang we dit kunnen volhouden’, aldus Balls & Glory. (AW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier