Boerenbond: ‘2016 een van de meest lamentabele jaren voor akkerbouw’

© Science Photo Library

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, is duidelijk dat 2016 één van de meest lamentabele jaren ooit wordt voor de akkerbouw. Dat stelt de Boerenbond in haar blad ‘Boer en Tuinder’.

De Boerenbond verwijst naar de als gevolg van de slechte weersomstandigheden – koud en nat voorjaar, droog en heet najaar – sterk tegenvallende oogsten voor verschillende teelten. De organisatie verwacht ook dat dit wellicht niet zal gecompenseerd worden door hogere prijzen.

Zo ligt de opbrengst van de wintergerst en wintertarwe 20 tot 40 procent lager dan vorig jaar en valt ook de gemiddelde kwaliteit tegen. Uit meetresultaten door het Bieteninstituut blijkt dat zowel het gewicht (15 ton/ha minder dan vorig jaar) als het suikergehalte van de bieten (9,1 versus 10,1 ton per ha gemiddeld de jongste tien jaar) veel lager uitvalt.

In sommige regio’s ging op heel wat percelen door de regenval in mei en juni de aardappelteelt volledig verloren. De opbrengstraming ligt 10 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde, terwijl er nochtans een groter areaal geplant was.

Ook de maïsteelt wordt dit jaar zeker en vast geen hoogvlieger, aldus de Boerenbond. De kleinere oogst zal bovendien niet gecompenseerd worden door hogere prijzen. Voor granen wordt de prijs bepaald door de wereldmarkt. Er wordt niet verwacht dat de graanprijs nog dieper zal dalen, maar er liggen ook zeker geen hoge prijsstijgingen in het verschiet.

In de aardappelteelt liggen de prijzen voor een groot stuk contractueel vast en betekent een tegenvallende opbrengst automatisch een laag inkomen. Op de vrije markt is de aardappelprijs momenteel wel hoger, maar kan er door de droogte nu amper gerooid worden. Omdat de wereldmarkt voor suiker goed zit, komt er mogelijk wel een nabetaling voor suikerbieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content