Belgische rundvleesketen verplicht verdoofd slachten

© BELGA

Organisatie Belbeef wil structurele stappen nemen naar een hogere standaard voor meer dierenwelzijn en meer transparantie naar de slachtmethode.

Belbeef, de interprofessionele organisatie die de schakels uit de rundvleesketen verenigt, heeft vandaag bekendgemaakt dat haar lastenboek verdoofd slachten voortaan wordt verplicht voor gebruikers van de Belbeef-standaard. De sector wil zo structurele stappen nemen naar een hogere standaard voor meer dierenwelzijn en meer transparantie naar de slachtmethode. Rundvlees afkomstig van dieren die niet verdoofd geslacht werden, komt niet langer in aanmerking voor verkoop onder de Belbeef-standaard.

De leden van de raad van bestuur van Belbeef namen de beslissing om het verdoofd slachten als eis in te schrijven in het Belbeef-lastenboek. Met de invoering van deze hernieuwde Belbeef-standaard verbindt de sector zich naar de retail en de slagers om duidelijke garanties naar kwaliteit en dierenwelzijn van Belgisch rundvlees te bieden.

‘Duidelijk signaal’

De nieuwe standaard treedt in werking op 1 oktober 2018. Er geldt een overgangsfase van drie maanden om de slachthuizen, veehouders en certificeringsinstellingen de mogelijkheid te geven alle noodzakelijke maatregelen te nemen om aan deze nieuwe versie van het lastenboek te voldoen.

‘Met de invoering van onze hernieuwde standaard geeft de sector een zeer duidelijk signaal’, zegt Christel Buyse, voorzitster van de Raad van Bestuur van Belbeef. ‘Met ons hernieuwde lastenboek willen we de kwaliteitsstandaard op alle vlakken omhoogtrekken. Op die manier geven we de slagers, retailketens en hun klanten een zeer duidelijke garantie naar kwaliteit en dierenwelzijn. Belgisch rundvlees dat onder de Belbeef standaard verkocht wordt, staat voor de beste kwaliteit en met bewuste aandacht voor welzijn van het dier.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content