Belgisch bier boomt buiten Europa

Vooral de export van de speciaalbieren groeit sterk.

De Belgische bieren doen het uitstekend in het buitenland. De export is in 2011 gestegen met 4,6 procent tot meer dan 11 miljoen hectoliter. De export naar landen buiten de Europese Unie zelfs met 17 procent. Dat schrijven De Tijd en L’Echo op basis van cijfers van de Federatie van Belgische Brouwers.

Vooral de Verenigde Staten (+16,7 pct) en Japan (+73,5 pct) zijn gretige afnemers. De VS zijn sowieso goed voor meer dan de helft van de niet-Europese export (1,27 miljoen hectoliter).

Het grootste aandeel in de export hebben traditioneel de Belgische pilsen. “Daar staat tegenover dat de grootste groei in de speciaalbieren zit”, zegt Theo Vervloet, voorzitter van de Federatie. “Vooral de sterkere speciaalbieren doen het prima: abdijbieren zoals Leffe, Grimbergen en Affligem en trappistenbieren, zoals Westvleteren, Chimay, Orval.”

Bijna 50 procent van de export komt voor rekening van AB InBev, schat Vervloet. Zowat 78 procent van het uitgevoerde bier blijft in de EU, met Frankrijk, Nederland en Duitsland als uitschieters (samen 7,2 miljoen hl of 65 procent van de totale export). (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content