‘Belgian street food festival’ strijkt neer in Antwerpen

© Michel Vaerewijck

Tot 25 mei is het Antwerpse Steenplein omgebouwd tot een gezellige markt waar je aan food trucks een waaier van wereldse gerechtjes kan ontdekken.

Foodtrucks rijzen als paddestoelen uit de grond, en zo ook de evenementen waar je de creatieve restaurants op wielen in alle kleuren en geuren kunt afschuimen. Van 21 tot en met 25 mei ruimt het Steenplein in Antwerpen, vlakbij het Zuiderterras, plaats voor het ‘Belgian Food Truck Festival’ van Barrio Cantina.

Vijf dagen lang bieden een 50-tal eetkraampjes creatieve hapjes, cocktails, wereldse finger food, originele gerechten, zoetigheden en delicatessen allerhande. Van lokale specialiteiten over lekkers uit de zee tot uitheemse bijzonderheden, zoals Mexicaanse burrito’s, Vietnamese spingrolls, Thaise kokosnoten of broodje Argentijnse chorizo.

Opmerkelijk is de foodtruck ‘Keuken van het Ongewenst Dier’van het Nederlandse kunstenaarskoppel Rob Hagenouw en Nicolle Schatborn. ‘Onze keuken is wat we wel eens een signaalkeuken noemen’, zei Hagenouw enkele weken geleden in Gazet van Antwerpen.

Met hun eetkraam focussen ze op de zogenaamde ‘plaagdieren’: ‘diersoorten die we als ‘een plaag’ beschouwen, massaal vernietigen, maar eigenlijk perfect eetbaar zijn.’ Zo heeft hij onder meer de Schipholganzenkroket in de aanbieding, waarmee hij een ode brengt aan de ‘lastige’ wilde ganzen die rond de Nederlandse luchthaven worden afgemaakt voor veilig vliegverkeer.

‘Iedereen eet zomaar vlees zonder stil te staan bij wat voorafgaat’, zegt hij nog in de krant. ‘Ons lijkt het beter om dieren die sowieso worden gedood niet zomaar verloren te laten gaan.’

Het recept van de ambachtelijk kroket werd mee ontwikkeld door twee koks. Wie aan zijn eetkraam staat, kan ook de billetjes van muskusrat, rivierkreeftsoep uit de Amsterdamse grachten, eendemossels en wolhandkrab proeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content