Arnold Schwarzenegger en James Cameron: ‘China, eet minder vlees’
Acteur en voormalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger gaat samen met filmregisseur James Cameron een campagnefilm maken waarin ze China aansporen om de vleesconsumptie drastisch te verminderen.
“Minder vlees. Minder opwarming. Meer leven”, zegt Arnold Schwarzenegger in de videoboodschap voor de campagne van WildAid. Naast zijn betrokkenheid voor het milieu is de boodschap voor Schwarzenegger ook persoonlijk. Hij moest op doktersvoorschrift zelf sterk minderen met het eten van dierlijke vetten. “En ik voel me daar fantastisch bij”, zegt hij.
300 gram vlees per dag
Volgens gegevens van het VN-Landbouw- en Voedselagentschap (FAO) eten Chinezen gemiddeld 300 gram vlees per dag. Vermenigvuldig dat met 1,3 miljard inwoners en je komt uit op 28 procent van de wereldwijde vleesconsumptie, waaronder de helft van al het varkensvlees, dat enkel voor de Chinese markt bestemd is.
Die globale vlees- en melkvee-industrie is verantwoordelijk voor 14,5 procent van de globale uitstoot van broeikasgassen, zegt de FAO.
Volgens de internationale denktank Chatham House kan als een gevolg van de toenemende bevolkingsgroei en de stijgende inkomens in China, de vleesconsumptie nog met 76 procent en de zuivelconsumptie met 65 procent stijgen tegen 2050.
Opkomst van de Chinese middenklasse
De opkomst van de middenklasse in China heeft de vraag naar varkensvlees, gevogelte en rundsvlees enorm doen toenemen, zegt Bob Martin van Johns Hopkins University.
“Als de economie van een land opleeft en de mensen meer inkomen verwerven, zien we de vleesconsumptie stijgen. Dat is duidelijk ook het geval bij de opkomende middenklasse in China”, zegt Martin.
Vegetariër
“Als de Chinezen de helft minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zou dat niet alleen een enorme verbetering zijn voor hun gezondheid, maar ook een gigantische stap voorwaarts in de strijd tegen de CO2-uitstoot”, zegt James Cameron.
“Vee stoot meer CO2 uit dan al het transport samen. Minder vleesconsumptie is dan ook essentieel in de strijd tegen de opwarming van de aarde zoals vorig jaar overeengekomen in Parijs.”
De ecologische voetafdruk van een vegetariër wordt geschat op de helft van die van een carnivoor.
Obesitas
Naast de bezorgdheid over het milieu hebben experts al gewaarschuwd voor de toename van obesitas in China. Ongeveer een derde van de Chinezen is te dik en op één generatie tijd is overgewicht bij kinderen van 5 procent naar 20 procent gestegen.
Als resultaat daarvan heeft het Chinese Voedselagentschap vorige maand nieuwe richtlijnen uitgevaardigd en de Chinezen aangeraden om de vleesconsumptie te verminderen naar ‘slechts’ 200 gram per dag.
Om deze boodschap kracht bij te zetten maakt WildAid het filmpje met Schwarzenegger en Cameron. In een eerdere campagne uit 2014 spoorde de organisatie consumenten aan om het afslachten van haaien voor haaienvinnensoep een halt toe te roepen. Deze campagne leidde ertoe dat de consumptie van haaienvinnen in China met een kwart daalde.
Als China de nieuwe richtlijn rond de verminderde vleesconsumptie opvolgt, zal de uitstoot van broeikasgassen met 1,5 procent dalen. (IPS/DB)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Less Meat, Less Heat: Behind the Scenes with James Cameron & Arnold Schwarzenegger from WildAid on Vimeo.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier