Alles biologisch en lokaal op de markt van de toekomst

© Marta

13 juni geeft MARTA, een markt vol biologisch geteelde producten uit de omgeving van Antwerpen het startschot. Dat vinden wij heel erg leuk en wel om deze redenen.

De producten zijn lokaal geteeld

Alles wat je op MARTA vindt, is in een straal van 50 km van Antwerpen geteeld. Goed voor je ecologische voetafdruk dus én je steunt onze Belgische boeren. Bovendien ben je zeker van de kwaliteit van je groenten en fruit, want die zijn, doordat ze geen langdurig transport hebben moeten doorstaan, stukken verser dan hun soortgenoten in de supermarkt.

Alles wat je ziet, is biologisch

Voor het telen van biologische voeding worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. In tijden dat we massaal hunkeren naar eerlijk voedsel en een zo min mogelijke impact op het milieu, is dat dus een belangrijke meerwaarde.

Alles biologisch en lokaal op de markt van de toekomst
© MARTA

Er ontstaan spannende samenwerkingen

MARTA wordt ook een heus labo om nieuwe samenwerkingen op poten te zetten. Zo zal bakker Aldo bijvoorbeeld een MARTA-brood maken, geboren uit een samenwerking met Migino, waar werd gezocht naar werken met overschotten uit olieproductie. Ook chefs zoals Magali Verbaet (Ossip), Hadas Cna’ani en Charlotte Koopman (Otark Productions) gaan aan de slag met producten van op de markt.

Lekker eten staat centraal

MARTA roert ook zelf graag in de potten: je kan de dag starten met een stevig ontbijt (waarbij alle producten van onze marktkramers afkomstig zijn) en ’s avonds gezellig aanschuiven voor een diner, waarbij gastkoks de overschotten van de markt verwerken in originele gerechten. Bovendien worden de hele dag inspirerende kookdemo’s gehouden.

Alles biologisch en lokaal op de markt van de toekomst
© iStock

Gezelligheid troef

Toegegeven: markten doen ons hart steevast sneller slaan, maar voor MARTA zijn we extra enthousiast. De twee organisaties die achter het initiatief zitten, doen ons namelijk geloven dat MARTA wel eens een dolgezellige boel zou kunnen worden! De Vzw Ondergrond bestaat uit vier vrolijke vriendinnen met een hart voor groenten én Antwerpen en vzw Labeur Local heeft een hart voor reizen en lekker eten. Dat belooft dus een gezellige bedoening te worden.

Tegen verspilling

Wat op het einde van de marktdag niet verkocht is geraakt, wordt door enkele koks verwerkt tot een diner. Op die manier zijn de deelnemende boeren verzekerd van hun afzet én kunnen wij, zelfs met onze gigantische afkeer voor voedselverspilling, met een gerust hart (en een volle maag) gaan slapen.

Praktisch

Zoekend naar haar vaste plek ’trekt’ MARTA door Antwerpen om zo verschillende wijken, buurten en contexten te verkennen. Zo wil MARTA doorgroeien naar een meer frequente markt met vaste locatie in 2016.

MARTA 1: 13 Juni – Kievitplein – 9u

MARTA 2: 12 September – mysterielocatie – 9u

MARTA 3: 10 Oktober – Zuiderpershuis – 9u

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content