Een van de problemen met het laten staan van alcoholische drankjes is dat ze vaak verdomd lekker zijn. Ze onderscheiden zich van verschillende alcoholvrije dranken in het reguliere aanbod doordat zoetheid niet overheerst, maar ze net gecompliceerd kunnen smaken. Het is gemakkelijk om een niet-drinker dan maar dranken voor te schotelen die kinderen ook drinken, zoals fruitsap of cola, maar dat zijn qua smaak en mondgevoel bezwaarlijk waardige alternatieven te noemen. (Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van al die suiker voor je maag.)
...

Een van de problemen met het laten staan van alcoholische drankjes is dat ze vaak verdomd lekker zijn. Ze onderscheiden zich van verschillende alcoholvrije dranken in het reguliere aanbod doordat zoetheid niet overheerst, maar ze net gecompliceerd kunnen smaken. Het is gemakkelijk om een niet-drinker dan maar dranken voor te schotelen die kinderen ook drinken, zoals fruitsap of cola, maar dat zijn qua smaak en mondgevoel bezwaarlijk waardige alternatieven te noemen. (Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van al die suiker voor je maag.) Nee, dan krijgen wij liever een van deze vijf drankjes. Telkens een evenwaardig substituut voor een bekende alcoholische drank. Om een ons onbekende reden wordt alcohol vaak gecompenseerd door zoetigheid. Daarom staat een alcoholvrije cocktail helaas erg vaak gelijk aan een mierzoet drankje. Helemaal onterecht natuurlijk, want er zijn echt wel genoeg lekkere, gebalanceerde en volwassen mocktails. Wil je het jezelf of je bartender van dienst gemakkelijk maken? Kies dan voor Seedlip, een spirit zonder alcohol. Je kan er alle kanten mee uit, maar hebt al een simpele winnaar in handen wanneer je de alcoholvrije spirit mengt met tonic. Momenteel zijn er twee soorten beschikbaar: Spice 94 (kruidig en met citrustoetsen, bitter door kwalitatieve schors, doet het meeste denken aan een gin) en Garden 108 (fris, groen en op basis van erwtjes en hooi). Beide soorten leveren een interessant drankje op met de gebalanceerdheid die je verwacht in een goede cocktail. Recept: Seedlip Garden 108 & TonicAlcohol of niet, we blijven Belgen en op tijd en stond een fris sprankelend drankje met aangename bitters blijft smaken. Wie (even) geen alcohol drinkt, heeft vandaag een ruime keuze aan alcoholvrij bier. De bieren met 0,0% alcohol hebben voorlopig nog wat moeite om de sommeliers te overtuigen, maar als er nog wel een beetje restalcohol mag inzitten, kan je echt wel een lekker biertje drinken (zoals Nanny State van Brewdog, 0,5% alcohol).Geen bier, maar wel een interessant alternatief dat dezelfde finesses kan hebben, is kombucha. 'Gefermenteerde theedrank' klinkt misschien niet heel uitnodigend voor wie het nog niet kent, maar door het natuurlijk gistingsproces komen allerlei fijne aroma's vrij die de moeite zijn om te ontdekken. Kies wel voor een kwalitatief merk, want heel wat van de kombucha die je in de supermarkt aantreft, is behoorlijk vlak van smaak (en zoet). Bovendien is die doorgaans gepasteuriseerd, waardoor de gezonde bacteriën die vrijkomen tijdens het gistingsproces dood zijn. Een nadeel van kombucha is in dit geval wel dat er soms ook nog een bepaald (laag) percentage restalcohol in kan zitten, dus controleer het etiket goed als dat niet wenselijk is.Ken je ze, die avonden dat het buiten geen weer is om een hond door te jagen, maar er binnen kaarsjes branden en je de rest van je avond met z'n tweetjes in de zetel doorbrengt zonder broek aan? Of zo'n moment waarop een vriendin er even doorzit en haar hart komt luchten? Op die momenten is een glas goed doorsmakende rode wijn een dankbaar accessoire. Helaas is een alternatief dat lijkt op rode wijn momenteel zowel qua smaak en mondgevoel als qua ritueel gehalte moeilijk te vinden. Supermarkten bieden vandaag dan wel alcoholvrije wijnen aan, maar de flessen rood zijn (momenteel nog) niet te vergelijken met 'echte' wijn. Hier moet je het dus elders gaan zoeken. Een drank die qua gezelligheid en comfort wel in de buurt komt, is bijvoorbeeld een oerdegelijke kop sterke (kruiden)thee. En met een pak chocolade ernaast troost je die vriendin ook wel. Als je ervan houdt, kan een glaasje pastis als aperitief je meteen in vakantiestemming brengen. Dat hoeft niet altijd de bekende Ricard of Pernod te zijn, want eigenlijk zijn de alcoholvrije versies van de Franse drank ook best te genieten. Een bodempje Bibor of Blancart, een ijsblok en wat water: meer heb je niet nodig voor een fijn aperitief, al kan je er natuurlijk ook mee aan het mixen slaan voor een cocktail. Aanvullen met een playlist vol Franse chansons om het vakantiegevoel compleet te maken, is aanbevolen. Feest? Dan krijg je vaak een glas bubbels in de handen geduwd. Dat hoeft voor Bob geen Kidibul te zijn. De afgelopen feestdagen kon je er namelijk amper naast kijken in heel wat supermarkten: het aanbod aan alcoholvrije bubbels is flink toegenomen. Toegegeven: qua smaak komen deze flessen nog niet echt in de buurt van hun alcoholhoudende broertjes. Een voordeel dat ze echter hebben op de flessen alcoholvrije rode wijn is dat deze dranken koud gedronken worden. Daardoor proef je iets minder wat je eigenlijk drinkt dan wanneer je iets drinkt op kamertemperatuur. Bovendien zijn er wel flessen beschikbaar die absoluut een verdienstelijke poging doen, waardoor je niets van de feestelijkheid hoeft te missen. Uittesten welke jij het lekkerste vindt, is de boodschap.