Aardappel is favoriete maaltijdbegeleider voor de Belg

© Science Photo Library

De aardappel blijft de vaakst geconsumeerde maaltijdbegeleider in België. Gekookte aardappelen zijn het populairst.

Op een gemiddelde dag eet 52 procent van de Belgen een aardappelproduct. Pasta en rijst volgen op de tweede en derde plaats, met 23 en 10 procent. Aardappels worden gemiddeld 3,5 keer per week gegeten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam).

In 2011 at de Belg 28 kilogram aardappelen. In 2008 was dat nog 30 kilogram per hoofd. Het aardappelverbruik stijgt met de leeftijd, maar opvallend is dat verse aardappelen opnieuw meer op tafel komen bij wie jonger dan 40 is. In die leeftijdsgroep steeg het thuisverbruik met 12 procent.

Belgen eten vooral thuis aardappelen: gekookte aardappelen worden vier op de vijf keer thuis gegeten, en frieten in iets meer dan de helft van de keren. Gekookte aardappelen zijn ook het populairst. Op een gemiddelde dag eet een kwart van de Belgen ze, goed een tiende eet frieten.

Driekwart van de aardappelen wordt in de supermarkt gekocht, en tien procent bij de landbouwer. Daarmee is de aardappel het voedingsproduct dat het meest rechtstreeks bij de producent wordt aangekocht. Bijna vier op de vijf aardappelen was in 2011 van inlandse origine. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content