Aan tafel bij wijnfreaks: 12 bescheiden restaurants met een indrukwekkende wijnkaart
Toprestaurants hebben meestal een fenomenale wijnkaart. Maar veel spannender is het om in een bescheiden eethuis ontdekkingen te doen die geen aanslag plegen op je portefeuille. Wij selecteerden twaalf van die adressen.
SILO’S, Boortmeerbeek
Een graanopslagplaats langs het kanaal Mechelen-Leuven is de spectaculaire setting voor een van de beste nieuwe brasserieën van Vlaanderen. Samen met zijn echtgenote en enkele vennoten liet Danny Vanderschueren de enorme ruimte verbouwen tot een restaurant dat gezellig is en toch een industrieel uitzicht behouden heeft. De kaart is typisch brasserie, met onder meer lekkere vol-au-vent, een heel goede garnaalkroket en een dame blanche die nu al beroemd is.
Drinken ? Danny Vanderschueren is een wijnfreak met een heel brede smaak. Daarvan getuigt ook de wijnkamer in het midden van het restaurant. Er zijn al snel veertig betaalbare wijnen per glas te krijgen – een vacuümbewaarsysteem verhindert dat de wijnen oxideren. U kan ze ook ter plaatse kopen.
Leuvensesteenweg 350, Boortmeerbeek, 015 51 11 11.
HET LAND AAN DE OVERKANT, Heverlee (Leuven)
Chef Wim Dejonghe en sommelier Luc Roelandt zijn een sterk duo met een voorliefde voor een pure, natuurlijke keuken. Zo duiken in het menu geregeld smaakmakers op als karnemelk, dashi en zuring. Naast de verfijnde gerechten van Dejonghe zet de sommelier wijnen die al even hard streven naar zuiverheid en finesse.
Drinken ? Een bewonderenswaardig aparte kaart. Bovendien is geen enkele wijn duurder dan 65 euro, ook al een kenmerk dat respect verdient. De wijnen zijn onderverdeeld in stijlen, van licht en elegant naar krachtig en voller. Als sommelier met een voorliefde voor natuurwijnen is het niet verwonderlijk dat Luc Roelandt een paar bekende namen uit dat wereldje voorstelt, zoals René Mosse en Michel Augé uit de Loire en Arianna Occhipinti uit Sicilië. Er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan pinot noir, aan chardonnay en aan droge riesling met ook daar bekende namen als Wittmann en Breuer.
Léon Schreursvest 85, Heverlee, 016 22 61 81.
SIR KWINTEN, Lennik
Yanick Dehandschutter heeft een trofeeënkast vol bekroningen voor zijn talent als sommelier. Wie dat talent proefondervindelijk wil ervaren, doet er goed aan langs te gaan bij het sympathieke Sir Kwinten in het Pajotse dorpje Sint-Kwintens-Lennik. In de keuken zorgt onder meer Sam Dehandschutter (broer van) voor toegankelijke klassieke gerechten met een moderne twist, zoals duif met pastinaak, terrine van aardappel en portobello-paddenstoelen. Er is een vlijmscherp geprijsde lunch én een driegangenmenu dat lage prijzen combineert met royale porties.
Drinken ? Behalve een twintigtal wijnen per glas, met prijzen die variëren van 5 tot 16 euro, telt de kaart nog zo’n honderdvijfenzeventig referenties, bijna allemaal uit Europese wijnlanden. Er zijn aparte vermeldingen voor biowijnen, persoonlijke favorieten en wijnen die ook in het restaurant te koop zijn.
Markt 9, Lennik, 02 582 89 92.
CAFÉ DES SPORES, Brussel
Nicolas Scheidt is een natuurtalent die in dit hoekje van Brussel drie toffe restaurants in goede banen leidt. Bij Café des Spores draait alles om champignons, in al hun vormen en variaties. Zo kan je beginnen met een bouillon van cantharellen en gnocchi en duiken shiitake op bij een stoofpotje van lam. Ook voor een portie paddenstoelen in het dessert draait de chef zijn hand niet om. Behalve leuk en lekker is dit ook een adres dat scherpe prijzen hanteert.
Drinken ? De chef is een Fransman uit de Elzas. Hij lijkt een voorliefde te hebben voor eigenzinnige Franse producenten van vin nature. Tussen de ruim honderd referenties staan dan ook heel wat bekende namen uit dat wereldje. In plaats van per streek, staan de wijnen per stijl gerangschikt en krijgen ze een cryptische omschrijving mee (‘wild’, ‘intiem’, ‘explosief’). De prijzen zijn heel redelijk en variëren van 22 tot 70 euro, met enkele uitzonderingen.
Alsembergsesteenweg 103, Brussel, 02 534 13 03.
STIRWEN, Brussel
François-Xavier Lambory en David Rasson namen eind 2014 dit klassieke restaurant in de Europese wijk over van de Bretonse chef Alain Troubat. Zij gaan voor continuïteit en hebben zelfs de legendarische bereiding van haas (lièvre à la royale) van de oude meester op de kaart gehouden. Dit is een betrouwbaar adres voor degelijk keukenwerk.
Drinken ? Een kleine tweehonderd referenties, met vooral Franse flessen, zoals je dat zou verwachten in een klassiek restaurant. Een tiental wijnen per glas. De meeste wijnen zijn jong, maar toch duikt regelmatig een fles uit de eerste jaren van het millennium op. Mooie selectie uit bordeaux!
Sint-Pieterssteenweg 15, Brussel (Etterbeek), 02 640 85 41.
AU VIEUX PORT, Antwerpen
Die nostalgische bistrosfeer ! De garnaalkroketten ! De kabeljauw met een luchtige mousseline ! Dit ouderwets ingerichte restaurant aan het Antwerpse Eilandje wordt gekoesterd door liefhebbers van de klassieke keuken. En daar hoort een grote bourgogne of bordeaux bij. In het wildseizoen is dit bovendien een topadres, met vakkundige tafelversnijdingen.
Drinken ? Je vindt niet zoveel restaurants meer met grote wijnen op dronk. Hier wel. Een mooie bordeaux van een jaar of tien oud is geen uitzondering. Frankrijk troef op de kaart.
Napelsstraat 130, Antwerpen, 03 290 77 11.
BRASSERIE LATEM, Sint-Martens-Latem
Toast met gerookte paling. Een bordje oesters. Carpaccio, zeetong of een garnaalkroket. Behalve die klassiekers eet je hier ook gerechten uit de oude doos, zoals een klassiek gebraden fazant of een pomme moscovite. Brasserie Latem is al jaren een begrip, niet alleen voor zijn licht-nostalgische menukaart, maar vooral voor het overdonderend wijnaanbod dat je hier aantreft. Wel een beetje opletten wat je bestelt – de prijzen zijn pittig.
Drinken ? Met zevenhonderd referenties zullen wijnliefhebbers moeite hebben om niet te verdrinken in het aanbod. De keuze is overzichtelijk gerangschikt. Naast de onvermijdelijke grote namen liggen er ook heel wat minder bekende flessen in de kelders, van Griekse wijnen tot een cultwijn uit Zuid-Dakota. Er zijn ook ruim veertig wijnen per glas te krijgen, waaronder een collectie top-sake.
Kortrijksesteenweg 9, St.-Martens-Latem, 09 282 36 17.
DOCK’S CAFÉ, Antwerpen
Dit huis van vertrouwen met een opvallend, theatraal interieur is al jaren beroemd om zijn zeevruchtenbanket en selectie oesters. Tegelijk kan je hier met een groot gezelschap aanmeren voor de betere brasseriekeuken. Voor de aanvoer van al dat lekkers kan Dock’s een beroep doen op een eigen boerderij in Frankrijk, waar onder meer lam en Bressekippen gekweekt worden. Dat Dock’s een professionele zaak is, blijkt ook uit de wijnopleiding die elke medewerker hier gevolgd heeft.
Drinken ? Drie geklimatiseerde kelders stockeren een breed aanbod uit de hele wereld, van Hongarije tot Nieuw-Zeeland en zelfs Japan. De kaart beslaat ruim dertig pagina’s en heeft een zomer- en winterversie. Er zijn maar liefst vierentwintig wijnen per glas te krijgen. Behalve bekende namen prijken op de kaart heel wat interessante vondsten.
Jordaenskaai 7, Antwerpen, 03 226 63 30.
SIPHON, Damme
Gebakken paling. Americain met frietjes en kropsla. Zeetong. Entrecote van het houtvuur. De kaart van deze oeroude brasserie aan de Damse Vaart is niet verrassend. Maar ze is wel uitgebreid – en er zijn kinderporties beschikbaar. Samen met de zachte prijzen heeft dat van de Siphon een begrip in de streek gemaakt. Wijnliefhebbers zullen hier grote ogen trekken, want dit bescheiden adres beschikt over een verrassend interessante kaart.
Drinken ? Hier kom je vooral voor grote kleppers uit bordeaux. Die worden voor heel aanvaardbare prijzen geschonken. Bovendien zijn heel wat wijnen op dronk, ook al een zeldzaamheid in restaurants.
Damse Vaart-Oost 1, Damme, 050 62 02 02.
ROOSENBERG, Waasmunster
Deze grote brasserie, vlakbij de afrit van de E17, staat bekend om de hoge kwaliteit van haar producten. Zaakvoerder Bruno De Wilde maakt een erezaak van zijn wijnkaart met zo’n vierhonderd referenties, waaronder een uitgebreid aanbod halve flessen – een aangenaam detail. Roosenberg is een goed adres om de betere brasseriekeuken te combineren met een goede fles.
Drinken ? De wijnkaart toont aan dat we hier met een liefhebber te doen hebben. Behalve voor traditionele Europese wijnlanden is er ook plaats ingeruimd voor wijnen uit onder meer Kroatië, Zwitsersland en Griekenland. Zo kan je hier een prima entrecote eten, gegrild op het houtvuur, met een pinot noir uit Zwitserland. Over de kaart wordt gewaakt door Francis Lelieveld, de deskundige voormalige sommelier van Pure C.
Patotterijstraat 1, 9250 Waasmunster, 03 722 06 00.
LES VRAIS SOUDEURS, Thuin
Voor hij met zijn restaurant begon, had Alain Glineur met vrienden al uitvoerig gereisd door de wijngaarden van Frankrijk, Italië en Spanje. Bij Les Vrais Soudeurs eet je eenvoudig maar smakelijk. Er zijn bouchotmosselen met gekruide xistora-worst, koriander en citroen of beignets van asperges en bernagie met zelfgemaakte gnocchi. De wijnkaart is zacht geprijsd.
Drinken ? Een ‘gewone’ kaart met ongeveer honderd referenties. Er is nog een aparte kaart met duurdere wijnen. Vooral Franse, Spaanse en Italiaanse flessen. De prijzen liggen tussen de 20 en de 120 euro. Sommige wijnen – zoals een Silex van Dagueneau voor 90 euro – zijn echte koopjes.
Avenue de Ragnies 14, Thuin, 071 55 85 81 en 0479 45 53 18.
MONDEVINO, Borgloon
Een speeltuin voor wijnfreaks. Maar ook een restaurant met eerlijke gerechten aan betaalbare prijzen. En een kleine kaart met kindergerechten. Sommelier Kris Lismont en zijn echtgenote Agna hebben van Mondevino een sympathieke plek gemaakt waar je met de hele familie kan eten en van wijn kan genieten. Bovendien is het restaurant ook een kleine wijnwinkel : als de fles bij de pasta je bevalt, kan je een voorraadje inslaan.
De gerechten zijn eenvoudig maar lekker. Zo is er zeewolf met geprakte aardappel en bloemkool of lamsrack met kruidenkroketjes en een frisse salade. Een aangenaam terras in de zomer maakt het helemaal af.
Drinken ? De wijnkaart is klein maar fijn. Bovendien krijg je hier bij elk gerecht een suggestie. Zo stelt Kris Lismont bij de zeewolf een interessante Siciliaanse fles voor. Bij een voorgerecht met gerookt rundvlees past een Oostenrijkse Roter Veltliner. De prijzen zijn zacht. De Siciliaanse fles van Marco De Bartoli kost bijvoorbeeld 32 euro aan tafel en 14,50 euro voor wie ze wil meenemen naar huis. Alle suggesties zijn ook per glas te krijgen.
Tongersesteenweg 30, Borgloon, 012 74 72 31.
Jan Scheidtweiler
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier