8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent

Tijdens onze culinaire tocht door Gent noteerden we enkele nieuwe, uitstekende adressen. Voor een gezonde hap, een trendy lunch, een veganistische maaltijd, een exotisch eetmoment of gastronomische verwennerij zit je in de Arteveldestad trouwens altijd goed. Volg de gids.

Romain Roquette

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Deze gezonde, nieuwe salad bar is een initiatief van drie jonge ondernemers: Maxime Rubbens, Mathieu Daems en Brecht Kerckhof. De drie hebben geen horecaervaring, zijn gepassioneerd door eten en een gezonde levensstijl en waagden in juni hun kans.

Het concept is gebaseerd op à la minute samengestelde salades, die meegenomen kunnen worden of ter plaatse geconsumeerd kunnen worden. De prijzen zijn democratisch en de salades zijn in kleine en grote porties verkrijgbaar.

Vooral jonge vrouwen voelen zich goed bij Romain Roquette. De ambiance is lichtvoetig, wat aansluit bij het eten. De grote ruimte werd ingericht door Gaspard by Carole Lantsoght en heeft een hangende gastentafel, waarvoor tractorkrukken staan. De accessoires zijn ter plaatse te koop en zijn afkomstig van de Nordic concept store Bliss.

Nederkouter 7, 9000 Gent. Open van 11.30 tot 19.30 uur.

Moor&Moor

Op de hoek van de Jakobijnenstraat en Onderbergen opende Moor&Moor, een kruidenier met eethoek op de tussenverdieping. Je bent er aan het goede adres voor je dagelijkse boodschappen.

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

De merken vind je nergens anders en zijn onderworpen aan het P(ure) Love principe. Dat wil zeggen: puur (elk product wordt onder de loep genomen), organisch (100% natuurlijk), zo lokaal mogelijk, duurzaam en vleesvrij.

De eigenzinnige keuze is breed. Granen zoals speltvlokken, bessen (moerbei), chiazaad, noten en high fiber pasta worden los verkocht en moet je zelf wegen. Vinaigrette moet je zelf tappen. Men verkoopt ook dagvers zuurdesembrood, Nordur Salt uit IJsland en ketchup uit de ketchupfabriek van Lineke en Patrick in Graauw. Bij Moor&Moor ben je ook welkom voor een ontbijt, een lekkere koffie of een betaalbare lunch.

Hoek Jakobijnenstraat en Onderbergen, open van 9 tot 18 uur, 09 1234567.

Le Botaniste

Dit nieuwe vegetarische en veganistische restaurant is een idee van Alain Coumont, de oprichter van Le Pain Quotidien. Het restaurant met take out service is ondergebracht in een stijlvol oud huis. De chique inrichting is gebaseerd op een nostalgische apotheek. Een leienbord vertelt wat de pot schaft. Al wat je hier eet, is achter glas tentoongesteld in een lange koeltoog. De ingrediënten zijn plantaardig en van biologische oorsprong.

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Als voorgerecht is er sushi met guacamole en tartaar van algen, als hoofdgerecht Tibetan Mama met een bol curryrijst, kikkererwtjes, gestoofde spinazie en broccoli. Bij de hoofdgerechten is er ook altijd een glutenvrije bereiding beschikbaar.

Bij de nagerechten vind je koekjes van pindakaas, een potje met chocolademodder en rijstpudding.

Naast natuurwijnen zijn er huisgemaakte drankjes uit de organische landbouw. Eten voor op kantoor of thuis zit in een verpakking die 100 procent recycleerbaar is.

Hoornstraat 13, 9000 Gent, 09 233 45 33. Doorlopend geopend van 11 tot 21 uur.

Bodo

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Het eethuisje Bodo vind je naast het Gravensteen in een oud huis met bescheiden inrichting. Bodo is de bijnaam van Lore Moerman, die tijdens haar studies Germaanse talen bijkluste in de horeca. Gebeten door de horeca heeft ze na haar studies een keukenopleiding van een jaar gevolgd aan de beroepsschool Ter Duinen. Lore is in de leer gegaan bij Wout Bru en heeft eind april haar eigen restaurant geopend.

De inrichting is geïnspireerd op de stijl van de Finse architect Alvar Aalto, de stoelen zijn tweedehands. De spijskaart vermeldt onder meer witloofsoep met handgepelde garnaaltjes, varkenswangetjes, pasta vongole en braadworst. De gerechten zijn eenvoudig en eerlijk. Bodo is open voor de lunch, diner en soms in de namiddag voor koffiedrinkers.

Burgstraat 2, 9000 Gent, 09 256 29 00. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Rôtisserie Chix

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

De communicatieve Valentina Gatti en partner Sofie De Wispelaere veranderden het gastronomisch restaurant Eat Love Tastings in Rôtisserie Chix. De gevel met de bekende mozaïek tegels verdween en ook het interieur veranderde.

Alles draait rond de ouderwetse hoevekip, bereid aan een horizontaal spit en opgediend met lokale biogroenten en de beste frites allumettes. Er werd gekozen voor een scharrelkip uit Nederland, een kruising tussen de Mechelse koekoek en een Bresse kip. De beestjes lopen buiten rond, groeien twee keer trager en worden twee keer ouder als hun broertjes uit de kippenbatterijen.

De kippen bij Chix krijgen uitsluitend natuurlijke, plantaardige voeding, die vooral uit maïs bestaat. Dat vertaalt zich in stevig en smakelijk vlees. Voor wie minder goed bij kas zit, is er een bilmenu aan 19 euro. Voor de kluivers zijn er ecologische vingerdoekjes zonder geur. Bij kip passen bubbels, daarom is er een uitgebreide schuimwijnkaart.

Onderbergen 25, 9000 Gent, 0486 800 100. Open 7/7, take away.

Naturell

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Het gezonde gastronomische restaurant Naturell is een product van bezige bij Lieven Lootens, die bekend is via zijn 24 jaar oude weekendrestaurant ’t Aards Paradijs, via het gastenverblijf De Zevende Hemel, via gastronomische happenings als het Theater der Zintuigen (een culinaire ontdekkingstocht langs de historische huizen van Gent) en via driedimensionale schilderijen met producten uit de keuken.

Naturell is ondergebracht in een historisch huis op een mooie locatie, heeft een naturel inrichting met veel natuurhout en een open keuken die wordt geleid de broers Ruben en Jonas De Man. Hun gerechten zijn mooi, royaal van formaat en groenten krijgen een belangrijke rol toebedeeld.

Naturell is een van de betere stadsrestaurants uit Gent, waar er op niveau wordt gekookt en bediend. Bij mooi weer wacht een terras aan het water.

Naturell, lunch 29 euro en 49 euro, Seizoenmenu 59 en 69 euro.

A Food Affair

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Het intieme eethuis werd dertien jaar geleden geopend aan de Korte Meer door kok Laurent Loquet en zijn vrouw Ellen Schaap. Laurent Loquet kreeg een traditionele opleiding aan Ter Groene Poorte en deed stages bij Wout Bru. Het vergde durf en inzicht om het roer om te gooien en te kiezen voor de Aziatische keuken. De oosterse keuken ligt Laurent namelijk nauw aan het hart. Hij reisde door Azië en volgde onderweg workshops om zich te vervolmaken.

Samen met Ellen Schaap, die graficus van beroep is, en nu verantwoordelijk is voor ontvangst en bediening, opende hij A Food Affair. Vanaf de eerste dag stroomden de avonturiers toe, die er een avondje culinair vreemd wilden gaan met new style Aziatische tapas, curry’s en combi woks. Laurent Loquet gebruikt uitsluitend verse ingrediënten en bereidt eigenhandig currypasta’s.

Terugkomende bereidingen zijn: Maleisische rendang van kalfsvlees en groene en rode curry met kip.

Korte Meer 25, 9000 Gent, 09 224 18 05. Begin december verhuizen de potten en pannen naar een nieuw pand aan de Hoogstraat 58. Enkel ’s avonds geopend van dinsdag tot en met zaterdag.

Vos

8 (nieuwe) eetplekken om te ontdekken in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Vos is een gloednieuw dubbelproject van twee koks met ervaring. Matthias Devos werkte tien jaar lang in de betere eethuizen, zoals Cicio in Knokke en leidde de keuken van Vinois in Sint-Martens-Latem. Op zijn reizen naar Azië leerde hij food sharing waarderen. Jakob Everaert startte in het Gentse restaurant Grade, waar hij heel wat jaartjes in de keuken werkte en was chef van Fou d’O in Sint-Martens-Latem en van Vintage, signé Nuance.

Vos heeft aan de straatkant een koffiebar met delicatessehoek, waar je kan ontbijten, lunchen of in de namiddag taart eten. Ga je het steegje naast de koffiebar binnen, dan kom je aan een tuin, waar zich de ingang van het laagdrempelige restaurant bevindt. Daar kan je lunchen en ’s avonds het eten delen, dat bestaat uit lekkere hapjes en kleine gerechtjes.

De kookstijl toont invloeden die Matthias Devos tijdens zijn reizen opdeed.

Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent, 09 398 81 09.

(PvD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content