7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel

© Wouter Van Vaerenbergh

Ook Brussel biedt een ruime waaier aan trendy eet- en drinkplekken en eetwinkels voor levensgenieters, gezondheidsfreaks en zoetekauwen. We selecteerden deze zeven adressen.

Pistolet Original

7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel
© Wouter Van Vaerenbergh

Valérie Lepla stond jaren aan het hoofd van een persbureau en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Jeugdherinneringen brachten haar bij de nostalgische pistolet. Valérie vond de tijd rijp voor een opwaardering van het Belgische broodje met de herkenbare gleuf op de rug. Zij klopte aan bij de beste ambachtelijke leveranciers en opende in een zijstraat van de Brusselse Zavel een heerlijk broodjespaleis.

Pistolet Original is een kruidenierswinkel met toog en tafels, waar je de lekkerste en krokantste belegde Brusselse broodjes degusteert en vergeten Belgische specialiteiten te herontdekt, zoals rolmops, Brusselse bloempanch (bufsteik mi rooite in de volksmond), kipkap, potjesvlees of mandjeskaas.

Het vlees voor het broodje americain is afkomstig van beenhouwer Hendrik Dierendonck en Peter Goossens van Hof van Cleve leverde het recept van pistolet met gerookte makreel.

Stevensstraat 24-26, Brussel 1000, 02/8808098.

Jef

7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel
© Wouter Van Vaerenbergh

Michel Debaets en zijn zoon Elias komen uit Ronse en openden anderhalf jaar terug een intiem eethuisje, dat op korte tijd een goede reputatie verwierf. Het is niet de bedoeling van vader en zoon om fortuin te maken: de bistrot is minder een handel en meer een levenspassie. Michel vond als twaalfjarige de weg naar de keuken als kok bij de padvinders. Na zijn economische studies heeft hij hotelschool gevolgd en is hij gaan werken in bekende Brusselse eethuizen, zoals Carlton en Café de Paris.

Jef staat voor puur. Daarom wordt er aangeklopt bij bioboeren en kleine producenten en wordt er uitsluitend met de lijn gevangen vis ingekocht. Vaste gerechten van het leien bord zijn: in bouillon gekookte Brabantse biokip met veel groenten (23 euro) en kalfswangen in geuze naar een recept van moeder.

Hoogstraat 20, 1000 Brussel, 02/4373573.

Yeti

7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel
© Wouter Van Vaerenbergh

Voor een ontbijt, brunch of lunch met wereldse bereidingen is er Yeti. De kantine opende in 2012 in de Bijstandstraat en inmiddels is er een tweede vestiging in de Viaductstraat in Elsene.

Yeti is mood food, gemaakt van seizoensgebonden lokale bioproducten, afkomstig van boerderijen uit de omgeving van Brussel. De inrichting kwam tot stand met recuperatiemateriaal en meubels van de rommelmarkt. Het idee komt van de wild besnorde Maxime Everaert, die in een vorig leven coach was.

Wat de pot schaft, is afgestemd op de producten van de markt. De bereidingen vinden hun inspiratie in de verste uithoeken van de aardbol en vaak is er een vegetarische versie voorradig. Voor 25 euro kan men zijn buikje vol eten en drinken met klassieke eierbereidingen, pannenkoeken, in huis samengestelde granola, yoghurt uit Beersel, vers geperste sinaasappelsap, enzovoort.

Bijstandstraat 4-6, 1000 Brussel, 02/5022426. Of Viaductstraat 133, 1050 Elsene.

Café Pom

7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel
© Wouter Van Vaerenbergh

Voor een multiculturele onderdompeling is er Café Pom, de ideale plek voor een Surinaams broodje of maaltijd. Menoodj Bharatsingh is de Surinaamse baas, die zijn familie in de steek liet om Brussel te laten proeven van authentieke Surinaamse gerechten. Hij heeft twee jaar moeten vechten voor zijn vaste klanten, want niemand is hier vertrouwd met de gezonde exotische gerechten. Pomtayer is gebaseerd op een gemalen wortel uit het Amazonegebied, waarin Menoodj pickles en zuuroranjes (sinaasappels) in verwerkt zijn.

Op vrijdag en zaterdagavond gooit Menoodj alle registers open en laat hij zien en proeven wat hij kan. De gasten komen ook uit Antwerpen en Leuven, en zijn verwonderd over de rijkdom aan smaken.

Pletinckxstraat 55-57, 1000 Brussel, 02/2656006.

Aux Merveilleux

7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel
© Wouter Van Vaerenbergh

Een merveilleux is een luchtig gebak op basis van meringue en geklopte room, omwikkeld met chocoladeschors. In 1985 opende Frédéric Vaucamps in Rijsel de winkel Aux Merveillieux. Tot op vandaag zijn de Fransen er wild van. Alles wordt ter plaatse in een open werkplaats bereid. De zoete lekkernij werd de basis van een snelgroeiende keten, met drie vestigingen in Rijsel, vijf in Parijs en ook een in Saint-Omer, Metz en Nantes. Na Londen is ook België aan de beurt.

Voor de perfecte merveilleux is er een winkel aan de Grasmarkt 7 in Brussel en aan de Lippenslaan 99 in Knokke. Naast de traditionele merveilleux zijn er variaties met de smaken van amandel, praliné, koffie en witte chocolade. De merveilleux-sans-culotte is omwikkeld met gekristalliseerde meringue.

Grasmarkt 7, 1000 Brussel, 02/5402608.

Fork – Foods & Goods

7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel
© Wouter Van Vaerenbergh

In deze relatief nieuwe concept store zijn een winkeltje van Foods & Goods en een veredelde snackbar samengebracht in één ruimte. Je treft er Dorothée Vanbraekel. Zij is de bazin en soms ook de kok. Fork kiest niet voor de gemakkelijkste weg. Er wordt gekookt volgens de seizoenen en liefst met producten van dicht bij huis.

Het repertoire is vermeld op een leien bord en is beknopt: dagverse soep, een tweetal open sandwiches, quiches en salades. In het midden van de pijpenlade is een delicatessenwinkeltje met pasta en lijnzaadolie.

Dorothée verkoopt ook tassen en accessoires van het Zwitserse merk Freitag. De opvallende, gerecycleerde tassen voor computer, gsm, pennen en toiletartikels zijn gemaakt van oude dekzeilen van vrachtwagens. Goedkoop zijn ze niet, maar je helpt er de afvalberg mee verkleinen.

Papenvest 13, 1000 Brussel, 0473 337075.

Pipaillon

7 hippe en gezonde eetadressen in Brussel
© Wouter Van Vaerenbergh

Catherine Bodson opende vorig jaar Pipaillon – La Conserverie. Voor haar winkeltje luidt de slagzin ‘Lokaal in Bokaal’, want je kunt er terecht voor zelf ingemaakte conserven. Het miniconservenfabriekje bevindt zich achter de winkel aan de andere kant van het binnenpleintje.

De regionale producten zijn mooi verpakt in glazen bokalen met kleurrijke etiketten en dragen poëtische namen. Yellow submarine is gemaakt van gekonfijte citroenen, Ladies marmelade van drie vruchten en Peer killer van peer en citroen. In Pipaillon kan men ook koffie drinken aan de bar of een ontbijt, tapas, salades en home made goodies (cake, koekjes) nuttigen aan een van de tafeltjes.

Pipaillon, la Conserverie: grocery store, espresso bar, lunchbar: Brandhoutkaai 11/13, 1000 Brussel, 02/2012208.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content