3 mooie initiatieven die voedselverspilling tegengaan

Zo vind je ze niet in de supermarkt. © Getty Images/iStockphoto

Een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt eindigt in de afvalbak. Gelukkig ontstaan er steeds meer en meer lovenswaardige initiatieven die daar een einde aan willen maken. Wij stellen je er drie voor.

1. Refruit geeft ‘misvormd’ fruit een nieuwe kans

Moestuiniers weten het: de natuur vertoont soms (letterlijk) vreemde kronkels. Al die scheve komkommers, rechte bananen of siamese aardbeien halen het doorgaans echter niet tot in de winkelrekken, omdat de consumenten ze daar niet zouden kopen.

Dat dergelijke groenten en fruit – die wel even lekker zijn als hun ‘perfecte’ soortgenoten – gewoon worden weggegooid, was een doorn in het oog van Ronsenaar (en – leuk weetje – ook wereldkampioen tappen) Joran Vuye. Samen met verschillende fruittelers uit zijn directe omgeving brengt hij nu ‘misvormd’ fruit aan de man. Zijn bedrijfje Re-Fruit ontstond slechts twee maanden geleden en momenteel is het aanbod nog niet heel erg groot, maar het is wel al een razend succes.

2 à 3 keer per week stuurt Re-Fruit een nieuwsbrief uit, waarin je kan zien wat er die dagen in de aanbieding is. Bestellen kan dan via mail en afhalen doe je op vaste momenten. In de toekomst zal er ook een webshop komen, zegt de lokale nieuwssite Made in Oost-Vlaanderen.

2. Afgeprijsd, de anti-verspillingsapp die aan jouw portefeuille denkt

Afgeprijsd is een initiatief van NoFoodWasted. Deze startup heeft zich twee jaar geleden voorgenomen om van voedselverspilling een bewuste keuze te maken. “De kracht van NoFoodWasted ligt in het bieden van oplossingen, met behulp van technologie, waarbij we het leven van de ondernemer én de consument makkelijker maken. Geen geitenwollensokkenideologieën, maar gewoon een kwestie van doen,” klinkt het.

In die filosofie lanceerde de startup de Afgeprijsd app. Die laat elke consument in een oogopslag zien welke producten in de buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen in hun lokale supermarkt en daardoor met korting te koop zijn. Met een recente extra toevoeging aan de app kunnen deze producten nu ook direct in een Afgeprijsd boodschappenlijst gezet worden.

3 mooie initiatieven die voedselverspilling tegengaan
© Afgeprijsd

De boodschappenlijst is gekoppeld aan het real time overzicht van de producten in de supermarkt en kan gedeeld worden met familie, vrienden en bekenden. Met een boodschappenlijstje koop je als consument bewuster in. Als je weet wat je nodig hebt, koop je namelijk veel minder producten. De app pakt voedselverspilling dus niet enkel aan op niveau van de supermarkten, maar ook op dat van jou. Helaas is er nog geen enkele supermarkt in België opgenomen in de app, maar daar kan je wel zelf verandering in brengen.

3. THT, weg ermee

Als er op een verpakking THT of TGT staat: begrijp jij dan wat er bedoeld wordt? Of gooi je een product dat eender welke soort houdbaarheidsdatum overschreden heeft in de vuilbak? Dan ben je niet alleen, want onderzoek van verpakkingsbedrijf Tetra Pak heeft aangetoond dat heel wat Belgen het verschil niet kennen.

3 mooie initiatieven die voedselverspilling tegengaan
© iStock

Ten minste Houdbaar Tot (THT) staat doorgaans op lang houdbare voeding als pasta, groenten in blik of dranken en wilt niet zeggen dat het product na die datum gevaarlijk wordt voor je gezondheid, maar wel dat het eventueel wat minder krokant zal zijn of wat smaak zal verliezen. De houdbaarheidsdatum die volgt na een Te Gebruiken Tot-aanduiding (TGT) respecteer je beter wél. Een letter verschil, maar de onduidelijkheid zorgt er wel voor dat heel wat perfect eetbaar voedsel in de vuilbak belandt.

Tetra Pak ijvert er nu voor duidelijkere termen te gebruiken. Uit het onderzoek dat de campagne #THTWegErmee voorafging, bleek dat heel wat mensen de term ‘Kwaliteit Gegarandeerd Tot’ verkiezen boven de verwarrende THT. De campagne werd al positief onthaald, maar zal binnen korte termijn niet meteen grote veranderingen teweeg brengen: “Voor de etikettering van voedselproducten geldt de wetgeving en als er op dat vlak iets verandert, zal dat op Europees niveau worden beslist”, klinkt het bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Maar kijk: nu ken jij toch alleszins al het verschil tussen de twee termen. (EK)

Wil jij zelf het heft in handen nemen? Lees dan hoe je voedselverspilling kan aanpakken in je eigen keuken. Want zelfs als je denkt behoorlijk goed bezig te zijn, is de kans erg groot dat je nog iets kan leren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content