28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel

© iStock

Zin in een heerlijke espresso, dubbele latte, cappuccino of slow coffee? Dat kan in een van deze koffiebars, die zich onderscheiden door hun uitstekend aanbod, originele formule of persoonlijke aanpak. Van Kortrijk langs Gent en Antwerpen tot Brussel.

Koffie en de manier waarop wij hem drinken is sterk onderhevig aan trends. In de nieuwe koffiecultuur neemt de lang gekoesterde barista een stapje terug en presenteert zich een nieuwe generatie koffiebars die zich onderscheiden door het plus die je bij je bakje troost krijgt.

Het ambacht staat meer dan ooit centraal, aan alle stappen van het koffieproces wordt aandacht besteed en nieuwe methoden, zoals slow drip en cold brew, worden gebruikt om het donkere vocht optimaal in uw kopje te brengen. Maar daarnaast oogsten ook koffiebars die iets extra’s bieden – waar je bijvoorbeeld katten kunt knuffelen, of waar je boeken kunt lezen en kopen, of kleren, of juwelen… – alom succes. Ook de vintage inrichtingen met Berlijnse invloeden en rommelmarktdesign zijn in trek.

Opvallend is ook de terugeer naar de veilige, oude tijd: na de jaren van hippe espresso’s, gearomatiseerde cappuccino’s en macchiato‘s, is oma’s filterkoffie terug op tafel. Echte liefhebbers kiezen weer voor versgemalen koffiebonen en her en der komt de koffiemolen van zolder.

En uiteraard zijn de betere coffeeshops ook altijd een vermelding waard. Al deze zaken in Vlaanderen en Brussel onderscheiden zich door hun originele formule, persoonlijke aanpak of uitmuntende kaart. De selectie is een kleine greep uit het ruime aanbod (en in willekeurige volgorde).

BRUSSEL

1. Koffie slow – LE CAFE DU SABLON

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

François Lafontaine heeft met zijn Brusselse koffiehuizen Coffee Company (Zuidstraat) en Café de la Presse (achter de Louizalaan) zijn sporen in koffieland verdiend. Recentelijk opende hij aan de Zavel Le Café du Sablon, waar hij inspeelt op de vraag naar slow coffee. De inrichting is actueel met Scandinavische vintage accenten, het straatterras biedt zicht op de kerk en er zijn kranten en wifi beschikbaar. In een van de hoeken is een minibranderij. Het koffierepertoire vermeldt klassiekers als cappuccino, espresso, americano, macchiato enz., maar ook modieuze koffies als de super turtle mokanut met karamel, hazelnoot, nougat, melk en slagroom. Voor de slow coffee wordt een honderd procent Arabica Single Origin uit Honduras, Guatemala of Ethiopië gebruikt. Hij kan op verschillende manieren worden gezet (V60, Chemex, AeroPress, sifon). Voor de honger zijn er sandwiches, slaatjes, cakes, cookies.

Le Café du Sablon: Regentschapsstraat 26, Brussel 1000. 02 503 39 99. Dagelijks van 7.30 tot 20 u.

2. Koffie exotisch – AKSUM

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Voor wereldburgers is er Aksum, een Ethiopisch koffiehuis in Brussel, dat wordt uitgebaat door twee… Finnen. Het plafond is versierd met kleurrijke fresco’s, aan de muren hangt Afrikaanse kunst en er klinkt Afrikaanse muziek. Of je nu kiest voor espresso of een milde caffè latte, de koffie is hier altijd een beetje anders dan wij gewoon zijn. De ‘originekoffies’ komen van bioteelt, ze worden gemalen in een Mazzermolen en gezet met een klassiek Marzoccomachine. In Aksum kun je de geuren en smaken ontdekken van variëteiten als harar, limu, yirgacheffe en shakiso. Naast koffie is er ook kruidenthee uit Senegal, gezonde baobabdrankjes, softdrinks uit Ivoorkust, wijn uit Zuid-Afrika en bier uit Ethiopië. De barista’s organiseren op verzoek typische koffieceremonies.

Aksum: Spoormakersstraat 60, 1000 Brussels. 02 5112304. Open 10 tot 19 u.

LEUVEN

3. Koffie met eigen bonen – MOK

Mok is een microbranderij annex shop en bar. Eigenaars Jens Crabbé en Nicky Ruttens kiezen zelf hun bonen en branden eigenhandig, waardoor ze een uniek aanbod op de kaart hebben.

Diestsestraat 165, Leuven. 0495 31 67 18.

Noir

Leuven is niet overstelpt met koffiebars. Maar kwaliteit primeert op kwantiteit, weten ze bij Noir. Op dit unieke adresje heerst een losse sfeer en kan je vanuit de comfortabele nestelhoekjes genieten van een uitgebreide kaart. Het grootste deel van het koffieaanbod is op basis van espressoshots, maar ook een slowcoffee – koffie op grootmoeders’ wijze zeg maar- kan je er degusteren. De ideale tussenstop tijdens het shoppen. Geef ook de taart een kans!

Praktisch: Naamsestraat 49, Leuven.

GENT

4. Koffie met respect voor de teler – CAFE LABATH

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Thomas Labath is psycholoog van opleiding en veranderde bijna vier jaar terug van beroep. Aanvankelijk werden zijn plannen om een koffiehuis te openen op hoongelach onthaald, want Thomas was gewoon koffieliefhebber en had geen horecaervaring. Hij ging in de leer in Caffènation in Antwerpen. Thomas geraakte daar zo in de ban van de koffiecultuur dat hij besloot om in zijn eigen koffiehuis alles in eigen beheer te doen. De bonen koopt hij zelf, ter plaatse, bij koffieboeren in Colombia die kleinschalig telen en die hij, uit respect voor hun harde werk, een betere prijs geeft. De eerste zelfgeselecteerde koffie is ondertussen binnen. Het branden gebeurt in de eigen branderij in Hansbeke. Thomas wil later een opleidingsinstituut openen boven het koffiehuis, waar hij studenten het volledige koffieverhaal wil vertellen.

Café Labath: Oude Houtlei 1, 9000 Gent. 09 2252825.

5. Koffie met fiets – BIDON

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Bar Bidon is een trendy bar op de hoek van de Bisdomkaai en de Sint-Jacobsnieuwstraat, waar koffie en fietsen van de merken Pashley, Cooper en Tokyobike worden verkocht. Eigenares Annelies Browaeys komt uit de modesector. Zij was retailmanager voor een Belgisch kledingmerk, stond veel in de file en fantaseerde al lang over een hippe koffiebar met een bijkomende functie. Zij deed inspiratie op in de Londense fietsbar Look mum, no hands. Annelies fietst zelf veel en is een fan van retro- en oude koersfietsen. Daarom creëerde zij in een vroeger pompstation een plaats waar de gezelligheid van een vintage omgeving wordt gekoppeld aan kwaliteitskoffie, gemaakt met bonen van branderij Or, en aan de verkoop van fietsen en fietsaccessoires. Annelies volgde een baristaopleiding. Bar Bidon is ook een plek voor een slow brew van de dag, voor ontbijt en lunch.

Bidon: Coffee & Bicycle, Bisdomkaai 25, 9000 Gent. 0495 247697.

6. Store, muziek, koffie en vinyl – CONSOULING SOUNDS

Consouling Sounds in Gent is een mengeling van een platenlabel, shop, koffiebar en muziekagentschap. Baas Mike Keirsbilck is doctor in de Letterkunde. Consouling begon in 2008 als platenlabel voor experimentele muziek onder de vorm van een vzw, en is sinds begin 2014 actief als eenmanszaak en uitgeroepen tot starter van het Jaar 2014. De koffiebar is een instrument om bezoekers te laten kennismaken met muziek, elkaar te ontmoeten en platen te verkopen.

Baudelostraat 13, 9000 Gent. 0496 776843.

7. Koffie en kunst – GALERIE GANACHE

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© gf

“De smaak van de kunst – de kunst van het smaken” is het motto van de Gentse Galerie Ganache. In de ruimte exposeren kunstenaars en je kunt er genieten van Belgische premium chocolade, koffie, thee of huisgemaakte chocolademelk. De koffie is gebrand door Thomas Labath.

Limburgstraat 14, 9000 Gent. 0499 976148.

8. Koffiebranderij en espressobar – OR

De microbranderij Or met koffietrainingscentrum (Westrem), workshops en espressobars in Gent, Etterbeek en Brussel werd op de rails gezet door Tom Janssen en Katrien Pauwels. Het team achter Or trekt jaarlijks naar verschillende koffielanden op zoek naar plantages en boeren die hun filosofie delen.

Walpoortstraat 26, Gent. 0475 974694.

9. De Superette

Om onbegrijpelijke redenen slagen de meeste ontbijt- en lunchadresjes er niet in om ook kwaliteitskoffie te koppelen aan hun concept. De Superette van topchef Kobe Desramaults gooit die onfortuinlijke tendens omver. In dit knusse pand wordt je artisanaal sneetje zuurdesembrood vergezeld door een smeuïge latte of een genuanceerde espresso.

Praktisch: Guldenspoorstraat 29, Gent.

10. Gustaf

Gustaf is wellicht één van de kleinste koffiebars van Vlaanderen, maar valt daarom niet weg te cijferen uit deze lijst. Uitbater Xavier neemt voor elke koffie en elke klant uitgebreid de tijd. Uit dit knusse huisje wandel je niet ontevreden, noch anoniem buiten.

Praktisch: Sint-Jacobsnieuwstraat 45, Gent. Gesloten op zondag.

HASSELT

11. King Kong

Dat het mogelijk is om rond je veertigste je leven volledig om te gooien en een gedurfde sprong te wagen, bewijst het openhartige koppel van deze gezellig-drukke espressobar. Met een reusachtig King Kong-hoofd op de muur en wasmachinetrommels als lampenkappen, ademt het pand een hippe sfeer. En de koffie die je in die setting krijgt? Die is onberispelijk.

Praktisch: Maastrichterstraat 58, Hasselt.

Voor mij!

Posted by KingKongCoffee on dinsdag 29 september 2015

KORTRIJK

12. Koffie en attributen – VIVA SARA

Viva Sara bestaat sinds 1987 en is een vaste waarde bij koffieliefhebbers. In het grote pand aan de Kortrijkse Markt kun je genieten van koffie gezet van zelfgebrande bonen. Je bent er ook op het goede adres voor koffie-attributen. Er is ook een Viva Sara Barista Academie. En theeliefhebbers kunnen een duik nemen in het brede gamma aan uitzonderlijke theesoorten uit tuinen over de hele wereld.

Grote Markt 33, Kortrijk. 056 217270.

BRUGGE

13. Vero Caffè

Bij Vero Caffè draait het om de essentie van koffie. Het is niet altijd eenvoudig om een correct bereide cappuccino in een toeristische buurt te vinden. Bij een cappuccino hoort namelijk geen emmer slagroom. Hier hebben ze begrepen dat het ook anders kan. Bedankt, Vero Caffè!

Sint-Jansplein 9, Brugge.

OOSTENDE

14. De Familie Jansen

Deze cosy topzaak met charmant interieur aan het Mijnplein werd tijdens de recentste Hospitality Awards uitgeroepen tot beste koffiebar van het land. Fans van heerlijke bakjes troost, bereid en geserveerd volgens de regels van de kunst, én die een dagje Oostende plannen, weten waarnaartoe. Een aanrader: het kokoslimoentje, een koffie op basis van limoen, cacao en kokosmelk.

Kapucijnenstraat 2, 8400 Oostende

ANTWERPEN

15. Koffie ‘chantant’- V-BAR

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Tussen de Antwerpse Grote Markt en de Schelde opende V-Bar, een upscale brasserie die topproducten koppelt aan een ouderwets gevoel van gastvrijheid. Je kunt er de hele dag terecht voor een heerlijke koffie, ontbijt of eenvoudige gerechten als slaatje met burrata of pluma de Iberico (fijn varkensvlees). De inrichting van Isabel Miquel Arques is gezellig-luxueus, met gepatineerde leren zetels, een marmeren toog, een bibliotheek op de eerste etage en een chef’s table in de gewelfde kelder. Er wordt ook plaats gemaakt voor kunst (poëzie, schilderkunst…) en elke donderdagavond is er een podium voor jonge muzikanten. V-Bar is een concept van het Belgische premium koffiemerk Vascobelo.

V-bar: Suikerrui 32, 2000 Antwerpen. 03 808 41 06.

16. Koffie met boek – BUCHBAR

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Actrice Kim Hertogs houdt van de creatieve sfeer van grootsteden als New York of Berlijn. Concept stores zijn daar al langer ingeburgerd. Daarom opende Kim in Antwerpen haar eigen concept bookshop. In Buchbar vind je een select aanbod van minder alledaagse werken – bijzondere koffietafelboeken, theaterteksten, klassiekers, zoals werk van de Franse dichter Rimbaud, Kims lievelingsromans… Een van haar favorieten is Plotseling diep in het woud van Amos Oz, een sprookje voor kinderen en volwassenen. Je kunt er ook rustig genieten van een lekker kopje koffie, een soepje, een stuk taart, biologische sapjes of natuurwijn. De koffie komt van Normo (Minderbroedersrui) waar Jens Oris zelf zijn groene bonen brandt.

BUCHBAR legt de nadruk op lekkere koffie en een mooie selectie aan minder alledaagse boeken. Je vindt er onder meer bijzondere koffietafelboeken, Kims lievelingsromans én oude klassiekers, zoals werk van de Franse dichter Arthur Rimbaud. Niet meteen ‘hot’ maar te mooi om in een vergeethoekje te laten verdwijnen. Ook theaterboeken en poëzie zal je in de BUCHBAR boekenrekken terugvinden. Zo liet Kim tientallen theaterteksten drukken, die allemaal te koop zijn bij BUCHBAR. De menukaart is minstens even belangrijk als de boeken. Geen onbekenden in het Antwerpse foodiegebeuren zijn Jens Oris van Normocoffeeroasters en Wouter De Bakker van Terrovin. Zij staan in voor topkoffie en zorgvuldig geselecteerde natuurwijnen. Sapjes zijn biologisch of homemade en ook de soepen en taart worden thuis bereid. Buchbar werkt met seizoens- en streekproducten.

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

BUCHBAR legt de nadruk op lekkere koffie en een mooie selectie aan minder alledaagse boeken. Je vindt er onder meer bijzondere koffietafelboeken, Kims lievelingsromans én oude klassiekers, zoals werk van de Franse dichter Arthur Rimbaud. Niet meteen ‘hot’ maar te mooi om in een vergeethoekje te laten verdwijnen. Ook theaterboeken en poëzie zal je in de BUCHBAR boekenrekken terugvinden. Zo liet Kim tientallen theaterteksten drukken, die allemaal te koop zijn bij BUCHBAR. De menukaart is minstens even belangrijk als de boeken. Geen onbekenden in het Antwerpse foodiegebeuren zijn Jens Oris van Normocoffeeroasters en Wouter De Bakker van Terrovin. Zij staan in voor topkoffie en zorgvuldig geselecteerde natuurwijnen. Sapjes zijn biologisch of homemade en ook de soepen en taart worden thuis bereid. Buchbar werkt met seizoens- en streekproducten.

Buchbar, Scheldestraat 79, 2000 Antwerpen. Woensdag is ‘filterdag’. Er is een geluidabsorberende leeskamer om tot rust te komen.

17. Koffie met een praatje – KOFFIE CR

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

In Koffie CR drink je koffie met Sabine Hermans achter de U-vormige toog. Dat betekent een met zorg gezet kopje troost en een persoonlijke benadering. Koffie drink je volgens Sabine als wijn, puur dus, zonder melk en zonder koekje. Voor haar is de koffieboon een van de moeilijkste producten die er zijn, omdat ze, eenmaal gebrand, veel smaken en geuren opneemt. Ook de crema moet perfect zijn. Sabine werkt in haar koffiebar graag samen met Belgen die, net als zij, gepassioneerd zijn door een product en daar liefst sinds generaties mee bezig zijn. Dat zijn onder meer: Cuperus Koffie uit Deurne, de producten van theesommelier Ann Van Steenkiste, biosappen van De Drie Wilgen uit Nijlen en natuurwijnen van Château Castigno in de Languedoc, waar ze zelf helpt bij het plukken.

Koffie CR: Kronenburgstraat 17a, 2000 Antwerpen. 0477 724034.

18. Koffie met kunst – DIKKE KAT

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Koffiebarhoudster Isabelle Malka wordt door haar klanten op handen gedragen. Zij houden van haar omdat ze zo lief is, ze bewonderen haar omdat zij tijdens haar chemobehandeling voor borstkanker gewoon is blijven werken. Iedereen houdt ook van haar verzorgd bakje troost en van haar lekkere ‘bokes’. De naam van het koffiehuis, De Dikke Kat, verwijst naar Isabelles ‘huiskat’. De zaak bestaat uit verschillende huiskamers die met een trap met elkaar verbonden zijn. Naast een gezellige rommel tref je er kunst, die men kan kopen. De koffie komt van de koffiebar met huisbranderij Caffènation in de Mechelsestraat en dat is een garantie voor kwaliteit.

Koffiebar De Dikke Kat: Kasteelpleinstraat 26, 2000 Antwerpen. 0498 660433.

19. Koffie met Flammkuchen – KAFFEENINI

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Globetrotster Annick Strynckx trok naar Rome om haar masterdiploma in mode- en publiciteitsfotografie te halen en leerde daar koffie drinken. Op stage in Berlijn kwam zij in contact met populaire en hippe koffiehuizen in vintage stijl en ontdekte zij de Flammkuchen. Terug in Antwerpen opende Annick koffieshop Barnini aan het theater op de ‘Vogeltjesmarkt’ (Oudevaartplaaats 10). Het bleek een schot in de roos: Barnini groeide uit tot een drukbezochte place to be voor jong en iets minder jong. Annick ontpopte zich als een ondernemer en opende november 2014 in de modewijk haar tweede koffieshop: Kaffeenini. Vanaf de eerste dag heeft men er een ’thuisgevoel’. Dat komt omdat er recuperatiemateriaal is gebruikt voor de inrichting. Je kunt er ontbijten, een krantje lezen of lunchen met dikbelegde verse bagels. Specialiteit is Flammkuchen, een soort dunne Duitse pizza, die kort gebakken is op hoge temperatuur.

Kaffeenini: Nationalestraat 114, 2000 Antwerpen. 03 231 83 57.

20. Koffie met een missie – KOFFIEHUIS KOFFIEKLAP

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Voor een eerlijke koffie en voor eerlijke kansen is er koffiehuis Koffieklap. De vzw opereert vanuit een gezellig ingerichte locatie en werkt nauw samen met Cherut, de stichting die straatwerk en hulpverlening in het prostitutiemilieu verleent. Koffieklap vangt vrouwen uit het Schipperskwartier op die aan de rand van de maatschappij werken. Vrouwen die uit het beroep stappen kunnen in de koffieshop hun eerste werk doen, om na deze opvang een nieuw leven te starten. Het koffiehuis en de ter plaatse georganiseerde activiteiten (samen naaien, quilten, breien, haken, borduren of juwelen maken) worden geleid door vrijwilligers en de opbrengst is bestemd voor Cherut. Het bakje troost is gebrouwen van bonen van koffiebranderij Or. Daarnaast serveert men dagelijks verse soep, thee en gebak.

Koffiehuis Koffieklap: Klapdorp 41, 2000 Antwerpen. 03 77068 37.

21. Koffie en breien – MAURICE COFFEEBAR

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© Michel Vaerewijck

Actrice/zangeres/presentatrice en verwoed breister Véronique Leysen opende in hartje Antwerpen, in de Boerentoren, een nieuwe pop-upkoffiebar, net als haar populaire knitwear-label, genoemd naar opa Maurice. Voor lekkere koffie, taart en breigoed in New Yorks geïnspireerde sfeer.

Maurice Coffeebar Boerentoren : Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen. Tot augustus 2015.

22. Specialty coffees – CAFFE MUNDI

Tom Helsen en Isabelle Van Echelpoel hebben bij de Antwerpse Grote Markt een koffiezaak met eigen branderij. In Caffe Mundi kun je terecht voor een bakje troost gemaakt van versgebrande kwaliteitsbonen, geproduceerd worden in speciale microklimaten.

Oude Beurs 24, Antwerpen.

23. Koffiebeleving – CAFFENATION

Caffènation is een begrip in de koffiewereld. De koffiebar opende in 2003 en verhuisde later naar een groter pand. De aangenaam-nonchalante sfeer kwam mee, net als het broodje pastrami en het ultieme kopje koffie.

Mechelsesteenweg 16, Antwerpen. 03 6897013.

24. Koffie comme chez soi – NORMO

Barista Jens Oris verliet Bar Choq met zijn koffiegereedschap en opende wat verder koffiebar Normo, een ’thuiskomplek’ met hoog woonkamergevoel. De koffies zijn gemaakt van groene bonen die ter plaatse worden gebrand.

Minderbroedersrui 30, 2000 Antwerpen. 0495 65 72 43.

28 uitmuntende en originele koffiebars in Vlaanderen en Brussel
© iStock

25. Broer Bretel

Tussen de historische dokken en sluizen van het Antwerpse Eilandje kan je al ruim vier jaar terecht bij Broer Bretel. ‘Foodperfectionist’ Toon Craen en zijn broers bewijzen er waarom ze hun vermelding in The New York Times vrdienden. Slurp op het zonnige terras aan een huisgemaakte ijsthee geïnfuseerd met appel, venkelbloesems en peterselie of nestel jezelf in één van de comfortabele zetels met een vakkundig bereide espresso of filterkoffie. Ook het persoonlijke contact tussen barista en klant is een stokpaardje van de goedlachse broers.

Praktisch: Nassaustraat 7, Antwerpen.

26. Kolonel Koffie

Het gaat goed met Kolonel Koffie, en terecht. De espressobar op de Vlasmarkt betekende lange tijd een warm toevluchtsoord in het drukke stadscentrum, een plek waar je even tot rust kon komen. Vorig jaar marcheerde de Kolonel naar een ruimer pand op de Troonplaats. Het is een koffiebar met een internationaal karakter in een volkse buurt. Geniet hier van excellente espressobereidingen en ambachtelijk gebak in een ruime, lichte omgeving.

Praktisch: Montignystraat 51, Antwerpen.

MECHELEN

27. Kaffee-Ine

Bekend en hip Mechels adres voor de betere espresso, maar ook de slow coffee (traag doorgelopen filterkoffie met licht gebrande koffiebonen) en de onvermijdelijke latte en cappucino zijn hier absolute toppers. Populairste bakje troost op de uitgebreide kaart: de ‘cappucino Hollywood’, op basis van karamel en maltesers. Eyecatcher in het gezellige, vintage interieur is het kunstige, houten toog-element, met reliëf, waar uitbater Yves je volgens de regels van de kunst bedient. De fijne muziek op de achtergrond is altijd meegenomen.

Kaffee-Ine, Onze-Lieve-Vrouwestraat 6

ROESELARE

28. Koffie en juwelen – CREME DE LA CREMA

Cynthia Jacobs en haar man Michael Van de Moortel hebben ieder hun eigen passie en leven die uit onder één dak in Crème de la Crema. Cynthia is edelsmid en ontwerpt hedendaagse juwelen, Michael is als barista in de ban van koffie. Het gebouw telt twee ingangen: een voor de koffiebar en een tweede deur voor de juwelengalerie. Michael presenteert een eigen huisblend, die wordt samengesteld door de ambachtelijke koffiebranderij Donko’s.

H. Consciencestraat 70, 8800 Roeselare, 051 204 941.

(PVD/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content