11 uitstekende adressen voor mosselen met frietjes

Ondersteunend algemeen beeld dat geen deel uitmaakt van het recept. © Getty

België bulkt van de restaurants waar je aan tafel kan schuiven voor een heerlijk bord dampende mosselen. We pikten er elf populaire adressen uit.

LA LAITERIE

In de sfeervolle Linkebeekse estaminet La Laiterie worden de mosselen bereid op verschillende manieren. Je kan ze er proeven à la marinière, bereid met witte wijn, in combinatie met Provençaalse saus of gegaard in een lookroomsaus. Naargelang de beschikbaarheden van de markt stelt de chef ook andere variaties voor zoals mosselen in een romige currysaus, met chorizo of met pastis.

De frieten zijn er vers en volgens de Belgische traditie gebakken in ossenvet , de marollensaus huisbereid. Je kan er je mosseltjes ook oppeuzelen op het ruime terras.

Alsembergsesteenweg 3, 1630 Linkebeek, www.lalaiterie.be, 02 378 44 68.

DE ZEESTER

Mosselen op de plage van ‘Sint-Anneke’ behoort tot het Antwerps culinair erfgoed maar bekoort ook veel liefhebbers van buiten de stad. Het restaurant, een van de oudste op Linkeroever, heeft verschillende visschotels en ribbekes op het menu, maar geniet al jaren een stevige mosselreputatie. De kaart vermeldt zeven bereidingen, met façon Zeester als bijzonderheid. Vanop het grote terras kijk je uit op de Schelde.

Wandeldijk 28, 2050 Antwerpen-Linkeroever, dezeester.be, 03/219.02.06.

DE BOMMA

Wie liever aan de ‘goeie’ kant van de Schelde blijft, kan voor zijn portie mosselen terecht bij De Bomma. Het restaurant verwent haar bezoekers met tal van Vlaamse klassiekers, zonder veel franjes maar wel simpelweg goed. De koffie met een koekske achteraf is vanzelfsprekend, net zoals de zekerheid dat er niemand met honger van tafel gaat. Neem zeker een foto van je eigen bomma mee, dan krijgt ze gegarandeerd een mooi plaatsje aan de muur. Door de coronamaatregelen is er flink gesnoeid in de openingsuren, dus het loont om de site even te bekijken voor je bezoek.

Suikerrui 16, 2000 Antwerpen, restaurantdebomma.be, 03 227 49 26.

LE ZINNEKE

Dit oer-Brussels restaurant liep al een paar keer in de kijker: het sleepte een aanbeveling door Restaurantguru als Beste Romantisch Restaurant en Beste Service in de wacht en draagt het Slowfood-logo, wat betekent dat de keuken bewust kiest voor ambachtelijke en biologische streekproducten. Eenzelfde liefde voor eten spreekt wanneer je naar Le Zinneke gaat voor een pot mosselen. Ze worden er bereid op maar liefst 69 tot de verbeelding sprekende manieren, kleine ketjes kunnen een kinderportie krijgen en grote eters een extra schep schelpen. Achteraan ligt een mooi ommuurd terras.

Vaderlandsplein 26, 1030 Schaarbeek, lezinneke.be, +32 2 245 03 22

CHEZ LEON

Het bekendste Brusselse restaurant in de bekendste Brusselse steeg: de rue des Bouchers. Het uit 1893 daterende moederrestaurant Chez Léon werd losgemaakt van de gelijknamige keten en vaart, onder leiding van Rudy Vanlancker, een eigen koers. Mosselen eet je er het hele jaar door, telkens met lekker krokante frieten. Kindermenu’s (voor kinderen tot 12 jaar) zijn er gratis, zondagavond is het mosselen à volonté. Ondanks de 1.000 couverts per dag, goed voor ruim 1 ton mosselen en kilo’s frieten, loopt alles er gesmeerd. Hier ga je niet naartoe voor een intieme date, maar des te meer om Brussel op zijn bruisendst te zien.

Beenhouwersstraat 18, 1000 Brussel, chezleon.be , 02/511 14 15.

DE OESTERPUT

Piet Devriendt opende meer dan twintig jaar terug in een loods van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant. Naast de populaire plateau royal behoren ook de mosselgerechten tot de absolute toppers van het eethuis, wat het een van de beste mosseladressen aan de Belgische kust maakt. Op het menu: mosselen natuur, met witte wijn, met look, ‘à la Piet’ en met rode curry. Op tijd reserveren is aangeraden.

Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge, oesterput.com, 050/41.10.35.

‘T KRIEKSKE

Het legendarische cafe-restaurant in de groene heuvels aan de rand van het Hallerbos dateert uit 1936 en kreeg er intussen een forse eetzaal en een riant terras bij. Het adres wordt geprezen omwille van zijn eerlijke, onvervalste seizoenskeuken. Niet alleen gerechten op basis van Zeeuwse mosselen zijn er razend populair, ook wildbereidingen zijn in het seizoen specialiteit, en de paling in ’t groen is van uitstekende kwaliteit. Reserveren is geen overbodige luxe.

Kapittel 10, 1500 Halle, restaurant-tkriekske.be, +32 02 380 14 21

VITAL

Vital groeide uit tot hét mosselrestaurant van regio Leuven – net tegenover het station – waar Edwin en Patrick Deschoenmaekers mosselen aan hoog debiet en in de meest uiteenlopende bereidingen verkochten. Tot in 2008 een felle brand roet in ’t eten gooide. Tien jaar geleden heropenden ze, samen met de vierde generatie, een nieuwe zaak onder dezelfde naam, net buiten de studentenstad. De kaart bleef onveranderd.

Mosselen worden er op een twintigtal manieren klaargemaakt: met whisky, mosterdroom, curry, Roquefort, op z’n Italiaans met gedroogde tomaten en pesto… Ze worden zelfs geserveerd als hapje, rauw en met een dressing van peterselie en citroen, gegratineerd, of in een bordje om te delen tijdens het aperitief. Kortom: keuze genoeg.

Leuvensesteenweg 525b, 3200 Gelrode, restaurantvital.be, 016/22 47 14 .

DE KOMBUIS

De authentieke frituur Kombuis is voor Oostendenaars en ingewijden een echt cultrestaurant. Het was een van de eerste adressen in Oostende dat Zeeuwse mosselen leverde. ‘Iedereen wilde ze proeven, en het was meteen een succesverhaal’, aldus uitbater Mike. Op tafel ligt wit papier te wachten op de grote, diepe borden met 1,3 kg mosselen per persoon. Van onberispelijke kwaliteit en democratisch geprijsd.

Ze worden op dertien verschillende manieren bereid. Specialiteit van het huis zijn ‘mosselen Kombuis’, bereid met een apart sausje op basis van ajiun, tomaat, champignons en geflambeerd met calvados, room en harissa. Let wel: het is er altijd druk, dus zeker met het oog op de coronamaatregelen is een telefoontje voor je vertrekt geen slecht idee.

Van Iseghemlaan 24, 8400 Oostende, 059/80.16.49

FRITUUR STAS-DE JONG

Een kanjer van een mosselrestaurant. Grootmoeder Stas begon in 1932 met een frituur in de Muntstraat. Ook meer dan tachtig jaar later is H. Stas-Dejong een keurige zaak waar iedere Belg trots mag op zijn. Hier worden enkel Zeeuwse mosselen geserveerd van de allerbeste kwaliteit, het zogenaamde Goudmerk. De korte, extreme kooktemperatuur op een speciaal voor het restaurant vervaardigd fornuis en de juiste manier van omscheppen garanderen een mosselfeest in het bord. Reserveren is niet mogelijk. In het weekend is het aanschuiven, maar je zal het je niet beklagen.

Grote Markt 29, 3700 Tongeren, frituurstasdejong.be, 012/23.24.98

FRITURE RENE

Ondanks de naam doet vermoeden, is deze zaak – in 1932 opgestart door ene René – wel degelijk een brasserie. Eten doe je zoals in de tijd van toen: aan tafels gedecoreerd met roodgeblokte tafelkleedjes toile cirée. De huidige chef en eigenaar laat je proeven van de authentieke Brusselse keuken, dus zijn ‘moules parquées’ er een absolute aanrader. Mosselen komen op de klassieke wijze op het bord: eenvoudig, maar eerlijk en boordevol smaak. Ook niet te versmaden: de wijnkaart.

Verzetsplein 14, 1070 Brussel, 02/523.28.76.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content