Van een bos op je balkon tot een overvloed aan water: 6 inspirerende tuintrends vanop de Chelsea Flower show
De RHS Chelsea Flower Show is elk jaar weer hét tuinevent waar iedereen naar uitkijkt. Wij noteerden voor jullie de trends die eind mei in de showtuinen in Londen te spotten waren.
Wild van water
Op een tuinshow van deze omvang heeft bijna elke tuin wel een ‘water feature’, maar dit jaar was omgaan met te veel of te weinig water een onmiskenbaar thema. De Water Aid Garden van Tom Massey en Je Ahn fantaseerde over hoe een tuin er over 50 jaar zou uitzien, en voorzag niet alleen een ‘droge’ hoek met planten die om kunnen met weinig water, maar ook waterdoorlatende materialen zoals roosters, zodat elke druppel die valt de grond in gaat. Tenslotte was er een elegant metalen paviljoen dat al het regenwater in ondergrondse tanks opvangt.
De Flood Resilient Garden was ontworpen om om te gaan met wateroverlast, door het water dat op het dak valt op te slaan in containers en een vijver. De Ecotherapie Garden toonde hoe je ook op een tiental vierkante meter heel wat water in je design kunt verwerken, en had zelfs een dompelbad om op warme dagen in af te koelen. En tenslotte was er ook nog een Water Saving Garden, een patiotuin met waterdoorlatende vloerbedekking en allerlei details die er voor zorgen dat je niet te veel water moet geven op warme dagen.
De herwaardering van groen
Gebladerte is een van de mooiste woorden in het Nederlands. Je zou denken dat het elk jaar de ster is van de sjieke showtuinen op de Chelsea Flower Show, maar vaak zijn het bloemen die met de pluimen gaan lopen. Niet dit jaar: heel wat tuinen hadden een beperkt kleurenpalet van groen en wit, veel bomen en bosbeplanting en veel planten die schittereden omwille van hun mooie bladeren. Mooi in grote tuinen, maar ook indrukwekkend in stads- en voortuintjes en zelfs op balkons. Veel kleur kan overweldigend zijn in kleinere buitenruimtes, en veel tinten groen werkt soms beter. Denk aan planten als anemonen, hondstand, varens, hosta’s, en mossen.
Focus op rust, welzijn en herstel
Een plek om je terug te trekken, om tot rust te komen en te helen, het was de tagline van heel wat tuinen in Chelsea dit jaar. Soms letterlijk, zoals in de Sroke Associaton’s Garden for Recovery tuin, ontworpen door Miria Harris die zelf een beroerte had. Ze ontwierp een plek die symboliseerde wat dat met haar had gedaan en waar je naartoe kunt komen om te helen. Er was een tuin met bosbaden als thema, een World Child Cancer Nurturing Garden, waar kinderen met kanker kunnen spelen en to rust komen, eentje die probeerde te vangen hoe het leven is als je autisme hebt. In die laatste stond de buitenkant symbool voor hoe mensen met autisme zich aan de wereld tonen, en een rustgevend hart waar de bezoeker helemaal zichzelf kan zijn.
Elke centimeter telt
Ooit waren shows als Chelsea de plek om strakke, dure en vooral grote tuinontwerpen te tonen, maar het laatste decennium trokken ook de kleinere tuinen veel aandacht. Nu de meerderheid van de Britten in steden woont, krijgen de balkontuinen een volwaardige plaats. Door ook de hoogte te gebruiken, bijvoorbeeld met klimplanten tegen de gevel of boompjes die over het balkon hangen, hadden heel wat designs een weelderig gevoel. Een Londens koppel ontwierp een Junglette, een propvol balkon met exotische planten die voor een mini-vakantie in je eigen huis zorgt, en La Mia Venezia had iets van een immens hangmand vol bloemen. De Japans geïnspireerde Nobonsai Garden was dan weer een balkon vol eetbare planten, waar je gewoon kunt gaan ‘shoppen’ terwijl je kookt.
Boomstam-banken
Hout is sowieso een populair materiaal in de tuin, of het nu voor afsluitingen of tuinmeubelen is. Maar dit jaar waren er opvallend veel solide houten banken die uit een boomstam gemaakt waren. Van zwartgeblakerd tot bijna oranje van tint, en soms zelfs met een kussentje om het zitten zachter te maken.
Purperen klaprozen
Elk jaar kiest de Royal Horticultural Society een plant van het jaar – Prunus Starlight– maar elk jaar is er ook een plant die in heel wat tuinen opduikt, alsof de designers het zo hebben afgesproken. Dit jaar was dat een purperen klaproos, Papaver somniferum ‘Lauren’s Grape’ die onder andere de Octavia Hill Garden opvrolijkte.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier