Vraag het aan de expert: moet je een deodorant ’s ochtends of ’s avonds gebruiken?
Over persoonlijke hygiëne doen er allerlei geruchten de ronde, vaak gevoed door de marketingafdelingen van grote cosmeticabedrijven. Op dit moment het hardnekkigste verhaal: deodorant moet je ’s avonds en niet ’s ochtends aanbrengen. Aangezien wij meermaals door de lijfgeur van onze medemens vergast worden op het openbaar vervoer trok weekend.be aan de noodrem.
“Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen mensen die ‘normaal’ zweten en mensen die ‘overmatig’ zweten aan de ene kant, en tussen deodorants en anti-transpirantia aan de andere kant”, zegt dermatoloog Olivier Aerts van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.
Zweten doen we immers allemaal: het is een normale fysiologische taak van het lichaam waardoor onder andere onze temperatuur geregeld wordt. Mensen die echter constant kletsnatte oksels (en misschien ook knieholtes, rug, handen,…) hebben zonder dat daar een directe aanleiding voor is, mogen spreken van overmatig zweten. Fijn weetje: zweet op zich is geurloos, het zijn de bacteriën op je huid die die vervelende stank veroorzaken.
Vervelende luchtjes
Het is dan ook logisch dat vooral die bacteriën aangepakt worden en dat gebeurt doorgaans door het gebruiken van een deodorant, die vooral parfums bevatten om vervelende luchtjes te camoufleren. “Deodorants bestaan bovendien ook uit bewaarmiddelen die bedoeld zijn om de voornoemde bacteriën te doden, en dus de geurhinder te beperken”, aldus Aerts. “Ze bevatten daarnaast vaak een (lage) hoeveelheid aluminiumzouten die de zweetkliertjes blokkeren, waardoor het zweet er letterlijk niet meer uit kan.”
Wie dus een ‘normale’ zweter is heeft dus voldoende aan een deodorant, maar hoe zit dat met het tijdstip van aanbrengen? “Voor de meerderheid van de mensen is het voldoende om een deodorant ’s ochtends aan te brengen, en het is ook wel aangenaam om net dan een “fris” luchtje op te hebben”, aldus Aerts. “Het is echter wel zo dat de aluminiumzouten nóg beter hun werk kunnen doen als ze worden aangebracht op een droge huid die niet actief aan het zweten is.”
Aangezien je huid na je ochtenddouche wat vochtiger is en je ook zal gaan zweten door je activiteiten doorheen de dag kan het dus zijn dat de aluminiumzouten wat minder goed doordringen in de zweetklieren, al is dermatoloog Aerts van mening dat mensen die niet overmatig zweten daar niet zoveel last van zullen hebben.
Hogere dosis aluminiumzouten
Als mensen echter overmatig zweten, schrijven dermatologen vaak anti-transpirantia voor, die geen parfums of bewaarmiddel bevatten zoals de deodorants, maar wél een hogere dosis aluminiumzouten (tot max. 20%). “Deze anti-transpirantia worden wél best ’s avonds gebruikt omdat ze dan beter in de okselhuid doordringen en beter hun werk kunnen doen”, weet Aerts. “Minder zweten brengt ook minder bacteriële groei en dus minder geurhinder mee.” Hij waarschuwt echter wel dat mensen deze producten wel een aantal dagen moeten gebruiken eer ze hier een optimaal effect van ondervinden.
Je màg deze anti-transpirantia natuurlijk ook overdag gebruiken, maar het is wat minder efficiënt, zeker bij overmatig zweten. Bovendien gebruiken mensen overdag toch liever iets geparfumeerd dat ook wat camoufleert. Aerts heeft er niets op tegen om twee maal per dag (dus zowel in de ochtend als ’s avonds) een product onder de oksels aan te brengen “al moet je wel opletten dat te veel aluminiumzouten je huid niet te veel gaan irriteren. Je kan dan opteren voor een deodorant in de ochtend (die vooral camoufleert en ontsmet), en een echt anti-zweetmiddel ’s avonds.”
Conclusie:
zolang je geen overmatige zweter bent kan het geen kwaad om je deodorant ’s ochtends op een fris gewassen oksel aan te brengen, al zal het product ’s avonds iets beter kunnen inwerken op de zweetklieren. Wie echter veel last heeft van zweetproductie kan dit extra in de kiem smoren door ’s avonds een anti-transpirant te gebruiken (en eventueel voor overdag nog beroep te doen op een deodorant).
(KS)
Er zijn verschillende deodorants / antitranspirantia op de markt. Sommige firma’s brengen hoger gedoseerde aluminiumzoutenproducten op de markt die via de apotheek vrij verkrijgbaar zijn. De klaargemaakte anti-transpirantia dien je op voorschrift te halen bij huisarts/dermatoloog en worden door de apotheek bereid. Bij echt aanslepende zweetproblemen zijn er ook andere oplossingen, zoals Iontoforese, pilletjes die het zweten afremmen of botox. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier