Dit is waarom er verschillende verzorgingsproducten voor mannen en vrouwen bestaan

© iStock

In de cosmeticawereld worden mannen- en vrouwenproducten doorgaans van elkaar gescheiden, maar zit er echt een wereld van verschil achter die blauwe en roze verpakkingen?

It was the best of times, it was the worst of times. Ik mocht uitslapen en stond zo een paar uur later dan gewoonlijk in de badkamer. Tot mijn ontzetting merkte ik dat de borstelkop van mijn Clarisonic vochtig was. De afsluitdop van de enige shampoo die mijn lokken aankan lag naast het flacon en mijn douchegel met berkenpeeling stond niet meer waar ik hem de dag ervoor had achtergelaten. Enkele woedende, met emoji overladen Whatsappberichten later en mijn vermoedens werden bevestigd: mijn vriend had mijn doucheproducten gebruikt omdat zijn spullen nog ergens in zijn sporttas begraven waren en hij te lui was ze op te diepen. In paniek omdat ik mijn dure goedjes zag verloren gaan in zijn baard- en andere haren krijste ik dat “zoiets helemaal niet mag want dat het vrouwenproducten zijn”, een uitspraak waaraan hij me nog vaak zou herinneren. “Ik dacht dat je tegen dat soort gegenderde onzin was?”. Geen emoji op de wereld die mijn gevoelens kon uitdrukken.

Dit is waarom er verschillende verzorgingsproducten voor mannen en vrouwen bestaan
© KS

Nooit een uitdaging uit de weg gaan

Het geschil werd beslecht met een fles wijn en de afspraak dat ik twee weken lang enkel mannenverzorgingsproducten zou gebruiken om te kijken of er écht verschillen zijn. Stiekem deelde ik de mening van mijn lief: dat mannenspullen pure marketing zijn, niet veel meer dan een ander kleurenpalet en parfum, maar zoals het lichtjes beschadigde hindernissenparcours op de minigolf van Heist kan beamen ben ik niet iemand die een uitdaging uit de weg zal gaan.

Een mannenscrub, een mannenwasgel, een mannenserum, mannenshampoo, een hydraterende crème voor mannen, ooggel voor mannen, scheermesjes voor mannen en een deodorant met “For Men” op de verpakking later en ik bezat al meer producten dan mijn wederhelft. Ik zorgde ervoor dat ik bij dezelfde merken kocht als waar ik mijn eigen spullen steeds haal, lette erop dat het huidtype (gevoelig met vette T-zone, aangenaam) correspondeerde waar mogelijk en begon te smeren, masseren en -ik dacht- mijn lief een lesje te leren.

Twee weken later.

Ik had hier “graag” kunnen neerschrijven dat wat ik na die twee weken mocht constateren alle verwachtingen tartte, dat mijn huid openbrak in etterende fistels, mijn oksels rood geïrriteerd uit de strijd kwamen en mijn haar bij bosjes uitviel, maar eigenlijk merkte ik geen wezenlijke verschillen. Toegegeven, een sterk geurend goedje dat beweerde dat het zowel mijn lichaam, gezicht als haren zou wassen maakte mijn lokken stro-droog, maar dat probleem was snel verholpen wanneer ik een conditioner (voor mannen) aan mijn ochtendroutine toevoegde. Ik was opgelucht en teleurgesteld tegelijk. Ben ik dan werkelijk uit hetzelfde figuurlijke hout gesneden als mijn mannelijke huidgenoten? Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen moest raad brengen.

“Puur anatomisch is er wel degelijk een verschil tussen een mannenhuid en een vrouwenhuid”, weet dermatoloog Olivier Aerts me te vertellen. “Mannen hebben nu eenmaal meer mannelijk hormoon, testosteron, en dat zorgt voor de voornaamste verschillen. Zo is een mannenhuid door de band genomen dikker, met grotere, actievere talgklieren en bevat ze ook meer collageen.”

“Puur anatomisch is er wel degelijk een verschil tussen een mannenhuid en een vrouwenhuid” – dermatoloog Olivier Aerts

Vrouwen met een mannenhuid

Maar zoals dat gaat met hormonen en morsige strandbars van overbevolkte all-in-one complexen zijn de cocktails die iedereen binnenkrijgt niet identiek. Zo zijn er ook voldoende vrouwen die een behoorlijke portie testosteron door hun lijf hebben gieren, een balans die ervoor zorgt dat ze bijvoorbeeld ook vaker af te rekenen hebben met hardnekkige acné. Hebben zij dan ‘een mannenhuid’ en kunnen ze dus beter grijpen naar mannenproducten?

“Helemaal niet”, zegt Aerts. “Wie naar een dermatoloog gaat voor een huidprobleem zal geen genderspecifieke crèmes voorgeschreven krijgen. Hoewel hun huidstructuur dus wel degelijk verschilt, ligt de keuze om verschillende producten voor mannen en vrouwen op de markt te brengen vooral bij de marketingafdeling”, weet Aerts.

“Vrouwen zijn ook alerter wanneer het op hun huid aankomt en zullen sneller kleine irritaties opmerken” – dermatoloog Olivier Aerts

Toch is het een verkooppraatje dat geen kwaad kan. Mannen kunnen dankzij hun dikkere huid bepaalde concentraties van ingrediënten doorgaans beter verdragen en zo kan het zijn dat een anti-aging crème voor mannen meer vitamine A derivaten zal bevatten, waar een dunnere vrouwenhuid wel eens heel geprikkeld op zou kunnen reageren. “Er zijn ook mensen die beweren dat vrouwen sneller huidallergieën ontwikkelen, maar dat wil ik niet gezegd hebben”, aldus Aerts. “Ik denk dat vrouwen ook alerter zijn wanneer het op hun huid aankomt; ze zullen sneller kleine irritaties opmerken en ermee naar een arts stappen.”

Dit waren de grootste verschillen (geur en verpakking niet meegerekend)

  • De werking: Eén van de voornaamste verschillen tussen mannenhuid en vrouwenhuid zit in de gelaatsbeharing. Omdat bepaalde mannen snel last hebben van ingegroeide baardharen (omdat ze zich bijna dagelijks scheren) zijn sommige scheergels getarget op mannen uitgerust met zilverbestanddelen die antibacterieel werken. Vandaar dat vrouwen die hun bikinilijn met een scheermesje onderhouden vaak wordt aangeraden om een scheercrème voor mannen te gebruiken.
  • De ingrediëntenlijst:Een gelijkaardige douchegel bevat respectievelijk 12 ingrediënten voor mannen en maar liefst 28 voor vrouwen. Dat is meer dan het dubbele. De meeste van deze extra ingrediënten zijn hydraterende agentia en skin conditioners, omdat er wordt uitgegaan van het idee dat vooral vrouwen houden van een zachter, romiger effect, wat me naadloos brengt bij…
  • De structuur:Nadat ik de mannendagcrème had aangebracht had ik niet het gevoel dat mijn huid voldoende gehydrateerd was, hoewel ik doorheen de dag geen droge plekjes ontwikkelde. Geen wezenlijk verschil dus, maar ik ben gewoon geen fan van de snel intrekkende gelstructuur van de mannenlijn (die er overigens ook voor vrouwen is, maar gewoon nooit eerder in mijn badkamerkastje belandde)
  • De vorm:Een scheermesje voor vrouwen gebruikt volgens een persbericht van Gilette dezelfde “blade technology” als dat van mannen, maar het verschil zit ‘m in de vorm. Zo moet een vrouw grotere oppervlakken (benen) scheren, en dus is het kopje van het scheermes groter, ronder en voorzien van een strip die de doorgaans langere haartjes in de juiste positie duwt om gesneden te worden. Scheermessen voor mannen hebben dan weer mesjes die zodanig gepositioneerd staan dat ze preciezer kunnen werken (denk aan de bovenlip) en korte, dikkere haartjes beter kunnen snijden. Ook het handvat is verschillend, omdat mannen doorgaans recht voor zich kijken terwijl ze zich scheren, terwijl vrouwen vaak naar beneden of opzij moeten kijken. (Bovenstaande gaat trouwens niet op voor wegwerpmesjes.)
  • De prijs: Voor ‘mannen’producten met dezelfde werking van hetzelfde merk betaalde ik aanzienlijk (soms zelfs tot 33%!) minder dan wat ik eerder mocht afrekenen voor mijn ‘vrouwen’spulletjes. Cosmeticabedrijven werden al eerder op het matje geroepen en schermden dan met de ingrediëntenlijst die -toegegeven- veel langer was, maar als man zou ik me bekocht voelen. Want waarom krijgen vrouwen zogezegd meer werkzame ingrediënten? Kunnen mannen dan tòch niet beter naar vrouwenspullen grijpen om tenminste waar voor hun geld te hebben? Het juiste antwoord is wellicht te vinden in een essay van Psychology Today, waarin staat te lezen dat vrouwen onder veel meer druk staan om er goed verzorgd uit te zien dan mannen. Door via een prijsverschil aan te geven dat een bepaald product ‘superieur’ is -of dat nu waarheidsgetrouw is of niet – voelen ze zich zekerder over de werking van dat product en zijn ze ook bereid om meer te betalen.

Samengevat: Er zijn fysiologische verschillen tussen een mannenhuid en een vrouwenhuid al wordt daar door de cosmeticasector niet per sé op ingespeeld. Je kan als man dus gerust een product gebruiken waar de boodschap “for men” niet op vermeld wordt en omgekeerd. Uiteindelijk is het belangrijk dat jijzelf en je huid tevreden zijn van de structuur, de werking, de prijs en de samenstelling van een product. Wat niet wil zeggen dat mijn lief voortaan zijn geslachtsdelen mag wassen met mijn Shiseido.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content