Vermijd de zonnebank (en de zon)

Het staat nu onomstotelijk vast. Wie voor zijn 30ste onder de zonnebank gaat, loopt 75 procent meer risico op huidkanker.

Het is nu zeker. Wie voor de leeftijd van 30 jaar onder de zonnebank gaat, loopt 75 procent meer risico op huidkanker. Volgens het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) is er voldoende wetenschappelijk bewijs om solariums officieel als kankerverwekkend te beschouwen. Tot nu toe viel UV-straling onder de groep ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’ (groep 2A), maar nu is er zekerheid, schrijft het medische vakblad The Lancet Oncology in zijn augustusnummer.

Lang werd gedacht dat alleen UVB-stralen kankerverwekkend waren, maar intussen is bewezen dat UVA-stralen net zo gevaarlijk zijn. Daarom plaatst het IARC UV-stralen in het algemeen in groep 1, net als zonnestralen.

Naast het risico op huidkanker veroorzaken UV-stralen ook een vroegtijdige veroudering van de huid en bevorderen ze het ontstaan van pigmentvlekken.

Sinds 1 augustus vorig jaar geldt in alle zonnecentra van ons land, naar Europees model, een verstrengde wetgeving. Jongeren onder achttien en mensen met huidtype 1 (heel lichte huid, rood of lichtblond haar, blauwe ogen) mogen niet onder de zonnebank.

Belga/Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content